A 100% RDA az elég?

vitamin dieta RDA%

“Sok étel, mint például a gabonafélék 100 százalékban tartalmazzák az RDA-at a vitaminokból. Hogy lehet, hogy ez nem elég?”

Mint arról már volt szó, minden ember más és más tápanyagszükséglettel bír. Ha betartjuk az RDA előírásait ill. javaslatait biztosan nem jutunk megfelelő mennyiségben a fontos vitaminokhoz. Valójában sok orvos és kutató véleménye szerint az RDA idejétmúlt és konzervatív előírás. Ez esetben pedig az emberek az RDA szerint bizony alultápláltak a vitaminok tekintetében. Ha autók lennénk talán már füstölögnénk.

Az RDA elődjét még az amerikai szövetségi állam vezette be a II. világháború idején, az “egészséges katonáért”.

Ma a legtöbb kiváló tápanyag-kutató megkérdőjelezi, hogy vajon az amerikaiak valóban egészségesek-e, és hogy az RDA valóban elegendő-e. Paul LaChance, a Rutgers Egyetem professzora például kimutatta, hogy az amerikaiak 30 százaléka dohányzik, és túl sok alkoholt iszik. Megszámlálhatatlanul sok ember szenved cukorbetegségben, a magas koleszterinszintjétől, és magas vérnyomásban. Egy a Journal of the American Medical Association-ben nemrég megjelent cikk szerint az amerikaiaknak legalább 45 százaléka szenved legalább egy krónikus betegségben. ,,45 év felett a szó szoros értelmében a legtöbb ember már nem egészséges, és csak nagyon keveseknél nem tapasztalható semmilyen krónikus vagy akut probléma” — magyarázza L.aChance a Nutrition Reviewsban.

A B6-vitamin, a folsav (egy másik B-vitamin), és az E-vitamin az egészséges szív legfőbb kellékei. Egy kutatás, amelyet a Harvard Egyetem professzorai végeztek kimutatta, hogy a folsav és a B6-vitamin megvéd a szívkoszorúér-betegségtől. Mindenesetre az ehhez szükséges dózis az RDA háromszorosa vagy még többszöröse volt. Az E-vitamin is hasonlóan hasznos a szív számára napi 400 NE mennyiségben, ami négyszerese az RDA-nak.
Végül, ne ijedjünk meg, ha a készítmény, amelyet vásárolunk, az RDA 400 százalékát tartalmazza az adott tápanyagból. Ez a mennyiség négyszer és nem négyszázszor több az RDA-nál.

Ha önnek nem elég egy 3mm-es csirkecomb vagy egy gyűszű víz, akkor a vitaminok 100% RDA mennyiségben sem lesznek elég.

Címkék:

Ez megosztható!

PinIt
Top