Aludjon jobban elektronikus eszközök nélkül

TV-a-haloszobaban

Manapság a legtöbb ember egy olyan szobában alszik, ami világít, mint egy karácsonyfa. Az ébresztőóra élénkpirosban mutatja az időt. A mobiltelefon töltődik. A computer éppen letölt valamit az Internetről, ezért bekapcsolva maradt. A DVD vagy a video órája pislákolva mutatja a 12:00-át, mert sosem állítottuk be pontos időre. Az üzenetrögzítőnek több lámpája van, mint R2D2-nak.

Az emberek, annyira félnek a sötétségtől, hogy jobban érzik magukat ennyire sok éjszakai fény mellett? Minden egyes energiaforrás a közelünkben vesz egy kicsi vámot az alvásminőségünkből, miközben több különféle fajta sugárzással bombáz minket, amikor alszunk.

Nézzük őket egyenként:

Ébresztőóra

A vörös színű LED-ek több alvást szakítanak félbe mint az összes más színű. A legjobb ha nincs semmilyen elektromos ébresztőórád az ágy közelében. Próbálj találni egy ódivatút, felhúzós-ketyegőst, aminek a tetején vannak a harangjai, vagy ha nem szereted, legalább tedd át a másik szobába. Onnét is hallani fogod reggel. Az én kedvencem a FitBit Flex nevű karkötő, ami a beállított ébresztési időben nem zajong, nem villog, hanem finom vibrálással elkezdi rázni a karodat anélkül, hogy a melletted alvót felébresztené.

Mobiltelefonok

Miközben a mobiltelefonok éjjel kikapcsolhatók, a töltőik leginkább nem. Gyakran van egy kevés fényük, ami jelzi a töltést, és talán egy másik, ami mutatja az elemszintet. Egyik-másik sípol, amikor elkészült a töltéssel, vagy csak úgy tartja kedve. Emiatt a legjobb, hogy telefonokat töltsük a konyhában vagy a hálószobát kivéve valahol a lakásban. Fontos, hogy a legtöbb mobiltelefon mindig dolgozik, és az embernek ténylegesen el kell távolítania az akkumulátort, hogy biztos legyen, hogy ők nem talál ki valamit. Én többször ébredek fel mobiltelefonra, mint bármi másra, pedig hiperaktív szomszédaim vannak. Csipog, ha lemerült, ha feltöltődött, ha névnapom van a szolgáltató szerint és akkor is, ha valaki félreütött egy számot és engem ébresztett fel az anyósa helyett.

rossz alvás telefon mobilVezeték nélküli (cordless) telefon

Miközben a mobiltelefonoknak elég rossz a sajtójuk az általuk okozott agyudaganatok miatt, kevésen veszik észre, hogy a drótnélküli telefonok méginkább veszélyesek lehetnek. A fő bűnös nem ténylegesen a mobil készülék, mert azt keveset használjuk, hanem maga az alapkészülék, ami úgy működik, mint egy mobiltelefon-adótorony miközben sugároz napi 24órában heti 7 napon át. A legrosszabb az, hogy az alapkészüléket gyakran tartják közvetlenül az ágy mellett. Át kellene tenni egy másik szobába, vagy felváltani egy ódivatú vezetékes telefonnal.

Számítógép ventillátor

Az új számítógépeken a ventillátorok halkan pörögnek, de egyre inkább hangossá válnak miközben kopnak és mellesleg túl is melegednek emiatt a gépek, amitől meg lelassulnak és kiszámíthatatlanná válnak, mint a Windows Vista. Ha hallani lehet a ventillátort, akkor cserélni kell. Még ha nem is cseréled, évente kétszer érdemes kitisztítani, hogy ne keverje a port a lakásban.

Hangfalak, erősítők

A hangfalaknak általában külön áramellátásuk és fényük van mostanában, és különösen hangos zajt képesek kiadni akoor is, ha semmi jelet nem kapnak. Ezeknek a számítógéppel egyetemben ki kellene lenniük kapcsolva. Ha lehetséges, dugj be minden elektromos eszközöd egy elosztóba, amit éjjel egy mozdulattal ki tudsz kapcsolni. Az összesen egyben.

TV, Rádio, DVD, Videojáték, MP3, Notebook, PDA, Blackberry, stb…

Hozzászokhatsz ahhoz, hogy bizonyos eszközökkel alszol el. A DVD-lejátszók gyakran nem kapcsolnak ki automatikusan hanem hurokba kerülnek a menüképernyőn és egy 12 másodperces őrjítő szakaszt ismételgetnek újra és újra. Nagyjából annyi idő alatt lehet hozzászokni a csendhez, mint a zenére alváshoz. És egészen más az alvás minősége, mint amikor a Helyszínelők véres szadista és spermafoltos képei villognak álmaink hátterében.

Ha az emberek képesek lennének érzékelni az elektromágneses forrásokat, látnák, hogy állandóan több különféle fajta sugárzással bombázzák őket. A rádió hullámok, a mobiltelefon tornyok, WiFi eszközök, elektromos vezetékek a falban, transzformátorok, és elektronikus szerkezetek az otthonainkban. Mindegyik állandóan sugároz egy kisebb nagyobb energianyalábot. Ez csak az utóbbi 50-100 évben alakult így.

Ezeknek az eszközöknek a többsége teljesen haszontalan, bár nagy jelentőséget tulajdonítunk nekik. Miközben a legtöbben még a gyártókat és a típusokat is ismerik és meg tudják mondani, miért jobb a Mokia, mint a Samsunk, alig ismerik az életben maradás legfontosabb eszközeit. Ahhoz, hogy az ember életben tudjon maradni a vadonban csak körülbelül 7 eszköz szükséges. Szalmál vagy szívószál, kézi ásó, egy penge, kulacs, horgászzsinór, hajító dárda vagy bot és kovakő. Ezek használatának tudása fontosabb, mint az, hogy az iPod vagy a Blueberry szól jobban. Az emberek azt hiszik, hogy a modern eszközök sokkal könnyebbé teszik az életüket, vagy szórakoztatóbbá, de előbb utóbb rá fognak jönni, hogy csupán pár vállalat profitját növelték meg ezzel, és megetették őket pár remek marketing fogással.

Ez megosztható!

PinIt
Top