Egészséges táplálkozás: íme egy újabb indok arra, hogy még ma elkezdje!

Egészséges táplálkozás

Egészséges táplálkozás

Nem ok nélkül mondjuk időről időre, hogy fontos váltania az egészséges életmódra, felrázva ezzel az egészségét. Használatával számos betegség ellen védekezhet és megőrizheti fiatalságát, aktivitását. A Max Planck Intézmény demográfiai felmérése alapján, azok az emberek, akik nem dohányoznak, mérsékelten fogyasztanak alkoholt és tartják az egészséges testsúlyúkat, 7 évvel tovább élhetnek, mint a lakosság nagy része, és ezt az időt jó egészségben töltik. A tanulmány, ami a Health Affaris folyóiratban jelent meg, rávilágított arra, hogy azok az emberek, akik nem követnek egészségre ártalmas életvitelt, hosszabb ideig élnek, mint például a hosszú életükről híres japánok.

A kutatók több, mint 14 000 személy adatának elemzése után arra az eredményre jutottak, hogy azok, akik soha nem dohányoztak, 4-5 évvel tovább éltek, mint a lakosság nagy része, és ezekben az extra években sem szenvedtek betegségektől. „Gyakran az orvosi technológia fejlődésének tudjuk be az egészségesebb és hosszabb életet. Mi rámutattunk arra, hogy az egészséges életmód, ami semmibe se kerül, elegendő ahhoz, hogy az emberek nagyon hosszú és egészséges életet élhessenek – mondta Mikko Myrskyla, a németországi Max Planck Demográfiai Kutatóintézet igazgatója.

„Már a mérsékelten egészséges életmód elegendő ahhoz, hogy érezzük előnyeit. Az elhízás elkerülése, a nem dohányzás és a mérsékelt alkoholfogyasztás nem irreális cél.” – mondta Myrskyla.

A tanulmány elsőként elemezte a kulcsfontosságú egészségi magatartás fokozódó hatását a betegségmentes és a teljes várható élettartam vontakozásában. Korábbi tanulmányok egyetlen egészségügyi videlkedést vizsgáltak. Myrskyla és kollégái ehelyett többféle viselkedést vizsgáltak meg. Ez lehetővé tette számukra, hogy megállapítsák, milyen hosszú és egészséges életet élnek azok, akik elkerülték a legismertebb viselkedési kockázati tényzőket.

A kutatók megjegyezték, hogy mindhárom egészségtelen viselkedés – az elhízás, a dohányzás és az egészségtelen alkoholfogyasztás – kapcsolódik mind a várható élettartam csökkenéséhez, mind pedig a betegségek korábbi előfordulásához. Bármennyire is járul hozzá a dohányzás a korai halálozáshoz, nem növeli a fogyatékossággal járó évek számát, míg az elhízásról kimutatták, hogy hosszú távú fogyatékossággal jár.

A túlzott alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható mind a rövidebb élettartammal, mind pedig az egészséges évek számának csökkenésével.

Mindazonáltal ha elhagyjuk az összes olyan viselkedést, ami károkat okozna az egészségünkben, jelentősen nőhet az egészséges évek száma. A legmeglepőbb megállapítás az átlagos élettartamok közti különbség volt a leginkább és a legkevésbé veszélyeztetett csoportok között:

Úgy találták, hogy azok a férfiak, akik nem voltak túlsúlyosak, soha nem dohányoztak és nem ittak mértéktelenül, 11 évvel tovább éltek azoknál a férfiaknál, aki túlsúlyosak voltak, dohányoztak és rendkívül sokat ittak. A hölgyeknél a két csoport közti szakadék még nagyobbnak tűnt, náluk ez 12 év volt.

„Eredményünk megmutatja, hogy milyen fontos a prevencióra fókuszálnunk. Azok, akik elkerülik az egészségre ártalmas szokásokat elérhetik a hosszabb és egészségesebb életet” – mondta Myrskyla.

Ez megosztható!

PinIt
Top