NatúrHírek http://www.naturhirek.hu EGÉSZSÉG MAGAZIN Thu, 27 Jul 2017 07:30:30 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.9 Karfiol: egy fantasztikus zöldség 5 lenyűgöző előnnyel http://www.naturhirek.hu/2017/07/27/karfiol-5-lenyugozo-elonye/ http://www.naturhirek.hu/2017/07/27/karfiol-5-lenyugozo-elonye/#respond Thu, 27 Jul 2017 07:30:30 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2235 A karfiol számos formában fogyasztható, például salátaként nyersen, főzve köretként vagy akár rántva is. Nagyon változatosan elkészíthető zöldségről van szó, ezért gyakran előfordul, hogy királyi szuperételként is emlegetik. A bőrre, a hajra és az immunrendszer működésére is rendkívül jó hatással van, ugyanakkor óvatosnak kell lennünk a fogyasztásakor. A különböző rovarok előszeretettel foglalják el a karfiol […]

The post Karfiol: egy fantasztikus zöldség 5 lenyűgöző előnnyel appeared first on NatúrHírek.

]]>
A karfiol számos formában fogyasztható, például salátaként nyersen, főzve köretként vagy akár rántva is. Nagyon változatosan elkészíthető zöldségről van szó, ezért gyakran előfordul, hogy királyi szuperételként is emlegetik.

A bőrre, a hajra és az immunrendszer működésére is rendkívül jó hatással van, ugyanakkor óvatosnak kell lennünk a fogyasztásakor. A különböző rovarok előszeretettel foglalják el a karfiol belsejét és ezek sokszor szabad szemmel nem is láthatóak. Elengedhetetlen, hogy óvatosak legyünk és minden alkalommal mossuk meg a karfiolt, mielőtt megfőznénk, elfogyasztanánk.

Íme a lista a lenyűgöző előnyökről, amikkel a karfiol rendszeres fogyasztása jár:

1. Rákmegelőző tulajdonságok

A karfiol kénvegyületek tárolója, így segíthet a daganatok fejlődése elleni küzdelemben, mondta el dr. Anju Sood.

Az Amerikai Országos Egészségtudományi Intézet Országos Orvostudományi Könyvtárának honalpján közzétett online folyóiratban a szerzők, Kendra J. Royston és Trygve O. Tollefsbol megjegyezték:

„Az epigenetikai étrend rendkívül érdekes, hiszen a kutatás azt sugallja, hogy a keresztes zöldségek nem csak fontos tápanyagforrások, de kulcsfontosságú szerepet játszhatnak abban, hogy a rák többé ne legyen életveszélyes betegség.”

A szakértők azt is megjegyezték, hogy ezek a zöldségek gyulladásgátló hatású vegyi összetevőket tartalmaznak, valamint bizonyos rákkeltő enzimek méregtelenítését is elősegítik és sok rákos sejtre mérgezőek.

2. Vitamintartalom

C- és K vitamint tartalmaz, és képes megakadályozni a koleszterinszint növekedését valamint javítja a szervezet véráramlását is.

3. Ásványi anyag raktár

Rengeteg ásványi anyagok tartalmaz, például magnéziumot, foszfort, káliumot, mangánt és rengeteg fehérjét. Ez a sok vitamin és fehérje teszi a karfiolt az egyik legjobb választássá az egészséges étrendhez.

4. Hatalmas rosttartalom

Az élelmi rostok segítik az emésztési folyamatokat és segítenek megvédeni a gyomor falát is. A karfiol rendkívül jó rostforrás, ami hosszabb időn keresztül szívódik fel. Néhány esetben a karfiol túlzott fogyasztása puffadáshoz vagy gázokhoz vezethet.

5. Jót tesz az agynak

Karfiol rendkívül jó B-vitamin és kolin forrás, amely segít az agy fejlődésében, élesíti a memóriát és segíti a tanulást.

The post Karfiol: egy fantasztikus zöldség 5 lenyűgöző előnnyel appeared first on NatúrHírek.

]]>
http://www.naturhirek.hu/2017/07/27/karfiol-5-lenyugozo-elonye/feed/ 0
Szőlő: 7 csodálatos egészségügyi előny hajra és bőrre http://www.naturhirek.hu/2017/07/25/szolo-7-csodalatos-elonye-hajra-es-borre/ http://www.naturhirek.hu/2017/07/25/szolo-7-csodalatos-elonye-hajra-es-borre/#respond Tue, 25 Jul 2017 11:45:09 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2230   A szőlő a bűnös desszertekhez, a csodálatos gyümölcstálakhoz és a borkészítéshez is elengedhetetlen, ezért nyugodt szívvel hívhatjuk a gyümölcsök királynőjének. A szőlő a bogyósok osztályába tartozó gyümölcs ami rengeteg fajtában és színben kapható, van zöld, lila, piros, kék és fekete. Míg a világon a szőlőtermelés nagy részét a borkészítéshez használják fel, a fennmaradó részt gyümölcsként […]

The post Szőlő: 7 csodálatos egészségügyi előny hajra és bőrre appeared first on NatúrHírek.

]]>
 

A szőlő a bűnös desszertekhez, a csodálatos gyümölcstálakhoz és a borkészítéshez is elengedhetetlen, ezért nyugodt szívvel hívhatjuk a gyümölcsök királynőjének. A szőlő a bogyósok osztályába tartozó gyümölcs ami rengeteg fajtában és színben kapható, van zöld, lila, piros, kék és fekete. Míg a világon a szőlőtermelés nagy részét a borkészítéshez használják fel, a fennmaradó részt gyümölcsként fogyasszák az emberek és kis részét használják fel aszalt gyümölcs készítéséhez.

A gyökerek nyomán azt mondják, hogy a szőlőt először a Közel-Keleten termesztették, ahol hamarosan igen népszerűvé vált, amikor Shiraz városa bort kezdett készíteni belőle. Végül más országok is megkezdték a termesztését és felhasználását a borkészítési folyamatokban.

A szőlő egész évben könnyen hozzáférhető a piacon. A szőlő nem csak szép, hanem finom izű, édes és lényeges dolgokkal táplálja a testünket.

Miért jó a szőlő?

Számos kutató és tanulmány állítja, hogy a szőlőt tartalmazó étrend rendkívül jót tesz az egészségnek, hiszen számos egészségügyi előnye van.

1. Tele van antioxidánsokkal

A szőlők az antioxidánsok erőművei, hiszen fitonutriensek széles választékát tartalmazzák a karotinoidoktól a polifenolokig. Tanulmányok mutatták ki, hogy ezek a fitonutriensek segítenek bizonyos típusú rákos megbetegedések megelőzésében és segítenek a szív egészségének fenntartásában. A polifenolok közül a resveratrol olyan csodálatos tulajdonságairól ismert, mint például a szabadgyökök képződésének gátlása és az erek tágítása a véráramlás és a vérnyomás csökkentése érdekében.

Megjegyzendő: Az antioxidáns tartalom a szőlő magjában és héjában a legmagasabb, tehát azokkal együtt fogyassza.

2. Megelőzi a bőrproblémák kialakulását

A szőlőben található resveratrol megelőzi a bőrproblémák kialakulását és eltünteti az öregedés jeleit a bőrről. A Los Angeles-i California Egyetem tanulmánya szerint a resveratrol benzoil-peroxiddal keverve képes harcolni a pattanásokat okozó baktériumok ellen.

3. Rendkívül jó kálium-forrás

A szőlő 100 gramm gyümölcsönként 191 mg káliumot tartalmaz. A kálium magas bevitele és a nátriumtartalom csökkentése számos módon segítheti a szervezetet. A kálium szintén ellensúlyozza a felesleges nátriumot. Az alacsony nátrium – magas kálium diéta a legtöbb esetben előnyösnek bizonyult magas vérnyomás, magas koleszterinszint és a szív egészségének szempontjából.A sótartalom csökkentése és a káliumban gazdag rostokra való koncentrálás segíthet a lapos has kialakításában.

4. Jót tesz a szemnek

A Miami-i Egyetem egy tanulmánya szerint a szőlő segíti a szem egészségét azzal, hogy sejtszintű változásokat okoz, ami ellensúlyozza az oxidatív stresszt. A szőlőt tartalmazó étrend csökkenti a gyulladásos fehérje szintjét és magasabb védőfehérje szintet eredményez a retinákban, amely a szem fényre reagáló sejteket, fotoreceptorokat tartalmaz.

5. Növeli az agyi kapacitást

Bizonyos vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a resveratrol segít az agyban a véráramlás növelésében, ezáltal segíthet felgyorsítani a mentális válaszokat, és hasznosnak bizonyult azok számára, akik valamilyen agyi betegségben, például Alzheimer-kórban szenvedtek. A Svájci Egyetem által végzett tanulmány azt is kimutatta, hogy a resveratrol segíthet eltávolítani a plakkokat és a szabadgyököket.

6. Jó a térdre

A Texas Woman’s Egyetem által végzett tanulmány megállapította, hogy a szőlő napi bevitele segíthet megszabadulni a térd fájdalmától. A szőlőben rengeteg antioxidáns található. Közülük a legfontosabb a polifenol, ami segíti az izületek rugalmasságát és mozgékonyságát.

7. Gyulladásgátló tulajdonságok

Azt találták, hogy a szőlő bizonyos enzimeket tartalmaz, amelyek gyulladásgátló hatást eredményeznek a szervezetünkben. Mint ilyen, megkönnyíti az artériákat, elősegíti a szív egészségét és segít a test más funkcióinak működésében is.

A felsorolt egészségügyi előnyök mellett a szőlő vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz, pédául A-, B6-, B12-, C- és D-vitamint, kalciumot, vasat és magnéziumot. Azonban vigyázni kell, hiszen a szőlő cukrot tartalmaz.

The post Szőlő: 7 csodálatos egészségügyi előny hajra és bőrre appeared first on NatúrHírek.

]]>
http://www.naturhirek.hu/2017/07/25/szolo-7-csodalatos-elonye-hajra-es-borre/feed/ 0
A licsi 9 elképesztő előnye – a jobb emésztéstől a súlyvesztésig http://www.naturhirek.hu/2017/07/19/licsi-9-elkepeszto-elonye/ Wed, 19 Jul 2017 07:25:31 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2225 A nyár forró levegője elszívja az összes energiánkat, ugyanakkor viszont csodálatos gyümölcsökkel adományoz meg minket, ami okot ad a nyár szeretetére. A mangó, a sárga- és görögdinnye már eljutott az otthonokba, most itt az ideje, hogy a licsi is kövesse őket. A licsi egy puha, fehéres-rózsaszín, pépes gyümölcs, amit a trópusi és szubtrópusi területeken termesztenek, […]

The post A licsi 9 elképesztő előnye – a jobb emésztéstől a súlyvesztésig appeared first on NatúrHírek.

]]>
A nyár forró levegője elszívja az összes energiánkat, ugyanakkor viszont csodálatos gyümölcsökkel adományoz meg minket, ami okot ad a nyár szeretetére. A mangó, a sárga- és görögdinnye már eljutott az otthonokba, most itt az ideje, hogy a licsi is kövesse őket. A licsi egy puha, fehéres-rózsaszín, pépes gyümölcs, amit a trópusi és szubtrópusi területeken termesztenek, és csak nagyon rövid ideig áll rendelkezésünkre a nyári szezonban.

Ez a lédús és ízletes gyümölcs számos egészségügyi előnyben játszik szerepet az immunrendszer erősítésétől a vérkeringés szabályozásáig.

Simran Saini táplálkozási szakértő szerint:

„A licsi nagy adag C-vitamint tartalmaz, ami segít az immunitásban és megőrzi a bőr egészségét. D-vitaminban is rendkívül gazdag. Nagy víztartalmával nagyszerű gyümölcs, hiszen segít fenntartani a hidratáltságot a meleg hónapokban.”

Íme néhány egyéb egészségügyi előnye, amit az édes íze mellett átélhet:

1. Erősíti az immunrendszert

A C-vitaminban gazdag licsi a napi aszkorbinsav szükségletének több, mint 100%-át tartalmazza egy adagban, ami kivételesen jól működik az immunitás növelésében. A C-vitamin stimulálja a fehérvérsejtek aktivitását, amely védi a szervezetet az idegen anyagokkal szemben.

2. Segíti az emésztést

Ez a gyümölcs tele van tápláló rostokkal. Ezek a rostok szabályozzák a bélmozgást úgy, hogy biztosítják a sima átjutást az emésztőrendszeren keresztül. Ezenkívül csodákat tesz a székrekedés és egyéb hasi problémák esetén. Serkenti továbbá a gyomor és az emésztőrendszer hatékony táplálékfelszívását.

3. Vírusellenes tendencia

A licsiben jelenlevő proanthocianidinekről ismert, hogy erős antivirális képességeket kölcsönöznek. A licsiben található tannin A2, segíthet megelőzni a vírusok terjedését.

4. Serkenti a vérkeringést

Magas réztartalma segít a vérkeringés fokozásában. A vashoz hasonlóan a réz felelős a vörösvérsejtek kialakulásáért. A több vörösvérsejt jobb vérkeringést ls a szervek és sejtek jobb oxigenizációját eredményezi.

5. Szabályozza a vérnyomást

A licsi segít a magas vérnyomás csökkentésében a folyadék egyensúlyának fenntartásával. A magas kálium és alacsony nátrium szintje segít szabályozni a vérnyomást. A kálium csökkenti az artériák és az erek összehúzódását, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszerre rakódó stresszt.

6. Jót tesz a bőrnek

A licsi segít harcolni az örögedés jeleivel. Az öregedés egyik fő okai a szabadgyökök és a magas oxidatív stressz. A C-vitaminban gazdag licsi antioxidánsként harcol a szabadgyökök ellen.

7. Segít a fogyásban

A licsi remek élelmi rost forrás, ami nélkülözhetelen a fogyás során. A licsi magas víztartalmú és elhanyagolható a zsírtartalma, ami még tökéletesebb gyümölcsé teszi a fogyókúrázók számára. Alcsony a kalóriatartalma is.

8. Gyulladásgátló hatású

A licsi flavanolban gazdag és ezért rendkívül jó a gyulladások kezelésében és a menstruációs fájdalmak enyhítésében.

9. Erősíti a csontokat

A licsi tele van olyan nélkülözhetetlen tápanyagokkal, mint például a magnézium, a foszfor, a vas, a mangán és a réz. Ezek az ásványok mind elősegítik a kalcium felszívódását a csontokban, ezáltal erőssé és egészségessé téve őket.

Ez az isteni gyümölcs számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, viszont elég magas a cukortartalma, tehát a diabéteszben szenvedőknek érdemes kerülni vagy háziorvossal egyeztetni a fogyasztás előtt. Ha odafigyel a mennyiségre, nem fog problémát okozni.

The post A licsi 9 elképesztő előnye – a jobb emésztéstől a súlyvesztésig appeared first on NatúrHírek.

]]>
Avokádómag – Szuperétel az egészségért http://www.naturhirek.hu/2017/07/17/avokadomag-szuperetel-az-egeszsegert/ Mon, 17 Jul 2017 14:21:18 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2221 Ezt a tényt egy kicsit érdekesnek találhatja, pedig igaz és lenyűgöző. Az avokádómag tele van olyan tápanyagokkal, amik számos egészségügyi előnyhöz juttatják a szervezetet. Tény, hogy a magok több antioxidánst tartalmaznak, mint maga az avokádó gyümölcse, vagy a legtöbb zöldség, gyümölcs vagy gyógyító tea. A magok képesek arra, hogy a testet sokkal oldhatóbb rostokkal lássák […]

The post Avokádómag – Szuperétel az egészségért appeared first on NatúrHírek.

]]>
Ezt a tényt egy kicsit érdekesnek találhatja, pedig igaz és lenyűgöző. Az avokádómag tele van olyan tápanyagokkal, amik számos egészségügyi előnyhöz juttatják a szervezetet. Tény, hogy a magok több antioxidánst tartalmaznak, mint maga az avokádó gyümölcse, vagy a legtöbb zöldség, gyümölcs vagy gyógyító tea. A magok képesek arra, hogy a testet sokkal oldhatóbb rostokkal lássák el, mint bármely más, az élelmiszerpiacon kapható étel. És ezzel még nincs vége az előnyöknek.

Az avokádómag legjobb előnyei

 • Az avokádómag antioxidánsban gazdag, tápláló olajat tartalmaz. Az avokádóban található antioxidáns 70%-a a magban található, míg csupán 30%-a van a gyümölcs húsában és héjában. Ezek a hatékony antioxidánsok képesek a magas koleszterinszint csökkentésére és a szívproblémák több fajtáját is képesek megelőzni, például a szívrohamot és sztrókot.
 • A szuper gyülmölcs magja nagyszerű alternatíva a test gyulladásos betegségeinek csökkentésére, de különösen jól működik a gyomor-bél traktusban fellépő duzzanatok enyhítésében is.
 • Használata elősegíti a hasmenés elmúlását és megakadályozza és természetesen enyhíti a székrekedést.
 • Egyesek gyomorfekély ellen is alkalmazzák, hiszen a magok antioxidánst tartalmaznak, ami fenolvegyületként is ismert. Ezek az összetevők antibakteriális és antivírus tulajdonságokat tartalmaznak, így a magok hatásosak az emésztőrendszeren belüli fekélyek kialakulása ellen.

Ha még néhány okra lenne szüksége, miért fontos, hogy az avokádómag az étrendje része legyen, a következők meg fogják lepni:

 • A magok flavonolt tartalmaznak, ami egy olyan antioxidáns, ami segít megelőzni és csökkenteni a tumorok növekedését. Ha azt tapasztalja, hogy talán tumora van, akkor a legfontosabb, hogy keresse fel orvosát az orvosi kezelés egyeztetése miatt, de emellett az is rendkívül fontos, hogy még több flavonolban gazdag ételt vonjon be az étrendjébe, mint például az avokádó magot.
 • Ha immunrendszer-erősítésre van szüksége, és megvédené magát a megfázástól és az influenzától, az avokádómag segíthet ebben.
 • Ezek a magok képesek felvenni a harcot a szabadgyökök ellen, amik különböző betegségeket és öregedést okozhatnak. Ha le akarja csökkenteni az öregedési folyamatokat és visszaszorítaná az öregedéssel járó foltokat és ráncokat, az avokádómag képes visszaépíteni a kollagént a bőr alatt, ezzel fiatalítva a bőrt.

Az egészségügyi előnyök nem érnek itt véget:

 • Ezek a magok természetes úton segítenek abban, hogy fiatalnak is érezze magát, ugyanis csökkenti a csontbetegségeket, az ízérzészavart és a test fájdalmait és panaszait, vagyis segít abban, hogy energikus maradjon és élhesse az életét.
 • A gyógyító magok hasznosak a vércukorszint csökkentésében és segítenek elérni az ideális testsúlyt is. A magok segítenek a telítettségérzet elérésében, így nem lesz szüksége az evés utáni nassolásra.

Honnan szerezhet avokádómagot?

Mindössze annyit kell tennie, hogy óvatosan felnyitja az avokádót, kiveszi belőle a magot, egy műanyag zacskóba helyezi és összetöri egy kalapáccsal. Ezután az összezúzott magott darálóba kell tenni, és finom porrá kell zúzni. Ezután szórja a magot az ételekhez, fogyassza egészséggel és élvezze a jótékony hatásait.

The post Avokádómag – Szuperétel az egészségért appeared first on NatúrHírek.

]]>
A görögdinnye mag fogyasztásának 7 előnye http://www.naturhirek.hu/2017/07/13/gorogdinnye-mag-fogyasztasanak-7-elonye/ Thu, 13 Jul 2017 09:22:00 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2214 A görögdinnye nagyon ízletes és hasznos, közben viszont az emberek elfelejtik, hogy a görögdinnye mag mennyire hasznos az egészségüknek. A legtöbben kiszedjük és eldobjuk a magokat, mialatt esszük a dinnyét, de ha elolvassa ezt a cikket, nem fogja többé így csinálni. A dinnye magjának legfontosabb előnyei: 1. A görögdinnye magjai esszenciális aminosavat szállítanak, például triptofánt […]

The post A görögdinnye mag fogyasztásának 7 előnye appeared first on NatúrHírek.

]]>
A görögdinnye nagyon ízletes és hasznos, közben viszont az emberek elfelejtik, hogy a görögdinnye mag mennyire hasznos az egészségüknek. A legtöbben kiszedjük és eldobjuk a magokat, mialatt esszük a dinnyét, de ha elolvassa ezt a cikket, nem fogja többé így csinálni. A dinnye magjának legfontosabb előnyei:

1. A görögdinnye magjai esszenciális aminosavat szállítanak, például triptofánt és glutaminsavakat. A lizin fontos szerepet játszik a kalcium felszívódásában és a szervezetben lévő kollagén és kötőszövetek kialakulásában. Az arginin segít a testanyagcserében, a kardiovaszkuláris rendszerben és a szexuális egészség javításában.

2. A görögdinnye magvak jó energiaforrások, oldhatatlan és oldható rostot egyaránt tartalmaz. Segít a sima bélmozgás elérésében és a székrekedés kezelésében.

3. Ezek a magok magnéziumban gazdagok, amelyek felelősek a normális szívműködésért, elősegítik a normális vérnyomást, támogatja az anyagcserét és a fehérjeszintézist.

4. A görögdinnye magvakat hagyományosan az ödéma gyógyítására használják. Egyen naponta 1 teáskanál szárított dinnyemagot mézzel. Ha napont három csésze görögdinnye levet iszik, az is működik, mivel a dinnye diuretikus tulajdonságokkal rendelkezik.

5. Görögdinnye mag tea: öntsön forró vizet 2-3 dinnyemagra és hagyja ázni körülbelül 30-45 percig. Ez a tea segíteni fog a vércukorszint szabályozásában és a cukorbetegség karbantartásában.

6. Az Európai Gyógyszerkönyvben közzétett kutatások a magvak előnyeit sugallják a prosztata megnagyobbodás kezelésében.

7. A görögdinnye magot hagyományosan méregtelenítőnek tekintik. A vese és rendellenességei kezelésére használják.

The post A görögdinnye mag fogyasztásának 7 előnye appeared first on NatúrHírek.

]]>
Hét gyógynövény a magas vérnyomás ellen http://www.naturhirek.hu/2017/07/07/het-gyogynoveny-magas-vernyomas-ellen/ Fri, 07 Jul 2017 13:44:41 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2209 A magas vérnyomás önmagában is egy igen kockázatos állapot, ám a mellékhatásai csak fokozzák a helyzetet. Ezért is lényeges minél előbb tenni ellene. A magas vérnyomás, vagyis a hipertenzió felelős lehet a vesebetegségért, a szívinfarktusért, a látásproblémákért, a szívelégtelenségekért, a sztrókért és sok más életveszélyes állapot kialakulásának kockázatáért. Sajnálatos módon sokan nem veszik komolyan ezeket […]

The post Hét gyógynövény a magas vérnyomás ellen appeared first on NatúrHírek.

]]>
A magas vérnyomás önmagában is egy igen kockázatos állapot, ám a mellékhatásai csak fokozzák a helyzetet. Ezért is lényeges minél előbb tenni ellene.

A magas vérnyomás, vagyis a hipertenzió felelős lehet a vesebetegségért, a szívinfarktusért, a látásproblémákért, a szívelégtelenségekért, a sztrókért és sok más életveszélyes állapot kialakulásának kockázatáért. Sajnálatos módon sokan nem veszik komolyan ezeket a fenyegető tüneteket, vagy azt tapasztalták, hogy az orvos által előírt gyógyszerek olyan mellékhatásokkal jártak, amik miatt rosszabbul érezték magukat.

Nem a gyógyszeres kezelés az egyetlen megoldás!

A magas vérnyomással kapcsolatos kezelési tervek részeként az orvosok gyakran hangsúlyozzák a betegek számára, hogy az egészségük érdekében mennyire fontos az életmódbeli változás. Az olyan dolgok, mint például a testmozgás és a több zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étkezés, mely során kevesebb húst és tejterméket fogyaszt, sokat segítenek a magas vérnyomás csökkentésében. A magas vérnyomában szenvedő emberek további, otthoni intézkedéseket tehetnek vérnyomásuk csökkentése érdekében.

7 gyógynövény, ami segíthet

Az alábbi 7 gyógynövény legtöbbje népszerű és használt a konyhákban világszerte és mindegyik segít csökkenteni a vérnyomást, ezáltal segít elkerülni az orvosokat is.

 • Fokhagyma: A New Orleans-ban található Klinikai Kutató Központ tanulmánya rámutatott, a fokhagymában található allicin segített 9, a kutatásban részt vevő betegnek a súlyosan magas vérnyomását csökkenteni.
 • Hagyma: A Táplálkozási Folyóirat tanulmánya megállapította, hogy az antioxidáns flavanoid, a kvercetin az alanyoknál csökkentette mind a diasztolés, mind a szisztolés nyomást, szemben azokkal az alanyokkal, akik csupán placebót kaptak.
 • Fahéj: Ez a gyógynövény számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, beleértve a vérnyomás és a cukorszint csökkentését. Kutatások bizonyítják, hogy azoknál az alanyoknál, akik a fahéj vízben oldható formáját itták, vérnyomáscsökkenés lépett fel és csökkent a cukorszintjük is.
 • Oregánó: Egy állatokon végzett vizsgálat kimutatta, hogy az oregánóban található carvacrol vegyület csökkenti az artériás nyomást, a diasztolés és szisztolés vérnyomást valamint a pulzusszámot is.
 • Kardamom: Csupán három hónapnyi szedés után 20 ember, akinél megállapították a hipertenziót, vérnyomáscsökkenést tapasztalt.
 • Oliva: Az olivaolaj a mediterrán konyha egyik legfontosabb eleme, ez az emberek egészségén is látszik. Az ezeken a területeken élő emberek nem szenvednek a magas vérnyomástól, és ők a világ legegészségesebb emberei.
 • Galagonya: Egy kísérlet során 79, 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő ember szedett 1200mg galagonya kivonatot 16 héten keresztül. A diasztolés nyomásuk lecsökkent a normális értékekre.

The post Hét gyógynövény a magas vérnyomás ellen appeared first on NatúrHírek.

]]>
A magnéziumhiány 5 figyelmeztető jele http://www.naturhirek.hu/2017/06/20/magneziumhiany-5-figyelmezteto-jele/ Tue, 20 Jun 2017 07:58:24 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2193 Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére a megfelelő magnézium szint nagyon fontos az agy, a szív- és izomfunkciók működéséhez, valamint a szilícium-dioxiddal, a D- és K- vitaminokkal együtt elősegíti a csontok egészségét is. A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolná. […]

The post A magnéziumhiány 5 figyelmeztető jele appeared first on NatúrHírek.

]]>
Nagyon sok ember még mindig nem érti a magnézium fontosságát, holott tisztában vannak például a kalcium- és a vaspótlás lényegességével is. Ennek ellenére a megfelelő magnézium szint nagyon fontos az agy, a szív- és izomfunkciók működéséhez, valamint a szilícium-dioxiddal, a D- és K- vitaminokkal együtt elősegíti a csontok egészségét is. A magnéziumhiány gyakoribb, mint gondolná. Íme 5 figyelmeztető jel, ami utalhat ennek a nagyon fontos ásványnak a hiányára. Ha ezek valamelyiké tapasztalja magán, azonnal kezdjen el jó minőségű magnézium kiegészítőt fogyasztani, hogy megfelelő ütemben tudja pótolni szervezetében a magnéziumot.

1. Fülcsengés vagy hallásvesztés

A fülzúgás, vagy a konstans, magas fülcsengés a magnéziumhiány gyakori tünete, akárcsak a hallásvesztés. Nagyon sok tanulmány foglalkozik a fül egészségével és az ezzel kapcsolatban álló megfelelő magnézium szinttel. Egy kínai tanulmány azt taglalja, hogy az elegendő mennyiségű magnézium megakadályozza a szabad gyökök kialakulását, amik akár halláskárosodáshoz is vezethetnek. A Mayo Klinika egyik tanulmánya szerint a magnéziumos kezelés három hónapon belül javulást hozott a hallásvesztést tapasztaló betegeknek a hallásuk visszaszerzésében.

2. Izomgörcsök vagy remegés

A magnézium alapvető az izmok megfelelő működéséhez. Enélkül a test görcsös állapotba kerülhet, hiszen hiányzik az izmok nyugalmához szükséges ásványi anyag. Ezért fogyaszt sok nő magnézium kiegészítőt és ezért található meg annyi alvássegítő készítményben is. A megfelelő mennyiségű magnézium hiánya izomgörcshöz és és izomrángáshoz vagy alvás közbeni lábgörcshöz vezethet. Ezt talán Ön is tapasztalta már. Igen kellemetlen élmény fájdalmas lábgörcsölésre ébredni hajnalban.

3. Depresszió

A magnéziumhiány és a depresszió közötti kapcsolatot évszázadokkal ezelőtt megértették, amikor az orvosok mentális rendellenességek kezelésére használták a magnéziumot. A modern tudományok támogatták ezt a nézőpontot. Egy horvátországi pszichiátriai kórházban végzett tanulmány szerint nagyon sok öngyilkos hajlammal rendelkező páciensnek volt alacsony a magnézium szintje. Ezek alapján elmondható, hogy a magnézium remek antidepresszánsnak bizonyul.

4. Rendellenes szívfunkció

Ahogyan arról korábban szó volt, az alacsony magnéziumszint hatással lehet az izmokra az egész testben, beleértve a szívizmokat is. Az elégtelen magnézium-ellátás szívritmuszavart okozhat, ilyenkor a szív képtelen rendesen verni és szívroham és sztrók is lehet a következménye. Ezért például a Connecticut-ban található Henry Low Szívközpont orvosai az aritmiás betegeket olyan gyógyszerekkel kezelik, amik nagyon dózisban tartalmaznak magnéziumot.

5. Vesekő

Sok ember hiszi azt, hogy a vesekövet a kalciumtöbblet okozza, de valójában a magnézium hiánya a bűnös. A magnézium megelőzi ezeknek a köveknek a kialakulását azzal, hogy gátolja a kalcium és az oxalát kötődését – ez a két összetevő alkotja ugyanis a vesekövet. A vesekő nagyon kínzó fájdalmat tud okozni, szóval nem árt tudni, hogy a megfelelő magnéziumpótlás képes megelőzni őket!

Ha a felsorolt tünetek közül bármelyiket tapasztalja, érdemes felkeresnie természetgyógyászát vagy vitamintanácsadóját. Megfontolandó továbbá egy napraforgóban és tökmagban, mandulában, szójában vagy fekete babban, kesudióban és spentóban gazdag étrend követése, ezek ugyanis mind természetes magnézium források.

Ha gyorsabb megoldást keres, válasszon minőségi magnézium kiegészítőt.

The post A magnéziumhiány 5 figyelmeztető jele appeared first on NatúrHírek.

]]>
Szezonális allergiától szenved? A probiotikus baktériumok megfékezhetik a tüneteket http://www.naturhirek.hu/2017/06/07/szezonalis-allergia-kezelese/ Wed, 07 Jun 2017 07:41:31 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2182 Önt is kínozzák az allergia kellemetlen, néha már bosszantó tünetei? A szezonális allergiát néha szénanáthának is hívják. Néha előfordul az év során, főleg amikor a fák, a füvek és a gyomok kibocsátják a kicsi pollen részecskéiket a levegőbe. Az allergiás emberek immunrendszere ezeket a spórákat vagy polleneket, vagyis az allergéneket betolakodóként kezelik és hisztamint tartalmazó […]

The post Szezonális allergiától szenved? A probiotikus baktériumok megfékezhetik a tüneteket appeared first on NatúrHírek.

]]>
Önt is kínozzák az allergia kellemetlen, néha már bosszantó tünetei?

A szezonális allergiát néha szénanáthának is hívják. Néha előfordul az év során, főleg amikor a fák, a füvek és a gyomok kibocsátják a kicsi pollen részecskéiket a levegőbe. Az allergiás emberek immunrendszere ezeket a spórákat vagy polleneket, vagyis az allergéneket betolakodóként kezelik és hisztamint tartalmazó anyagot bocsátanak a véráramba, hogy védekezzenek ellenük. Ezek az anyagok okozzák az allergiás tüneteket. A Floridai Egyetem legújabb kutatása szerint a probiotikumok segíthetnek ezen az allergiás állapoton.

A probiotikum kombináció talán hat a szezonális allergia tüneteinek megfékezésében, amik viszketést, könnyezést, tüsszögést és más egyéb tüneteket okozhatnak. A tudósok szerint a lactobacilus és a bifidobaktérium probiotikus kombinációja segít a jó emésztési egészség fenntartásában és része az immunrendszernek. A kutatók azt akarták felfedezni, hogy az összetevők milyen kombinációja segít az allergiás tünetek csökkentésében.

„Nem minden probiotikum dolgozik az allergia ellen, de ez a kombináció igen” – mondta Jennifer Dennis, a tanulmány első szerzője, az egyetem doktori hallgatója.

A kutatás során 173 egészséges felnőtt embert vizsgáltak, akik szezonális allergiától szenvedtek. Véletlenszerűen két csoportra osztották őket – az egyik csoport a probiotikum kombinációját kapta, míg a másik csak placebót. A nyolc hetes kísérlet során a résztvevőknek minden héten válaszolniuk kellett egy online felmérés kérdéseire, hogy milyen a közérzetük. A kutatók DNS teszteket is elvégeztek a résztvevőkön, hogy meghatározzák, hogyan változtak a baktériumok a szervezetükben, azóta, hogy a probiotikumok jó baktériumokat szállítanak a bélrendszerükbe.

„A DNS teszt azt is megerősítette, hogy ki kap probiotikumot” – mondta Bobbi Langkamp-Henken, a kutatás vezető szerzője, aki a Floridai Egyetem professzora.

A kutatók a kísérletet a tavaszi csúcs idején végezték. Azok a résztvevők, aki probiotikumot kaptak, arról számoltak be, hogy jobb lett az életminőségük, mint azoknak, akik placebót kaptak. A kutatást az Amerikai klinikai táplálkozási folyóiratában publikálták.

A kutatók rájöttek, hogy ez a tanulmány nem foglalta magába az allergia legnagyobb áldozatait. “A probiotikumok kombinációja azok számára mutatta meg az előnyöket , akik enyébb, szezonális allergiában szenvednek” – mondta Langkamp.Henken professzor.

A kutatók hisznek abban, hogy a probiotikumok növelik a szabályozó T-sejtek arányát az emberi szervezetben, ami növeli a szénanátha elleni védekezés képességét is.

The post Szezonális allergiától szenved? A probiotikus baktériumok megfékezhetik a tüneteket appeared first on NatúrHírek.

]]>
Az E-vitamin hiányának 4 jele és tünete http://www.naturhirek.hu/2017/06/06/az-e-vitamin-hianyanak-4-jele-es-tunete/ Tue, 06 Jun 2017 13:16:42 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2178 Először is engedje meg a kérdést: mit is értünk részleges vitamin hiány alatt? Mit takar a vitamin? Hogyan van szükségünk a vitaminokra és milyen formában kellene bevinnünk őket a szervezetünkbe? Először is, a vitaminok tápanyagok vagy szerves összetevők, amire szüksége van a testünknek a hatékony növekedéshez. Ezeket a testünk nem tudja magától előállítani, ezért kell […]

The post Az E-vitamin hiányának 4 jele és tünete appeared first on NatúrHírek.

]]>

Először is engedje meg a kérdést: mit is értünk részleges vitamin hiány alatt? Mit takar a vitamin? Hogyan van szükségünk a vitaminokra és milyen formában kellene bevinnünk őket a szervezetünkbe? Először is, a vitaminok tápanyagok vagy szerves összetevők, amire szüksége van a testünknek a hatékony növekedéshez. Ezeket a testünk nem tudja magától előállítani, ezért kell napi szinten pótolnunk őket. Tehát rajtunk múlik, hogy a szervezetünk megkapja az elegendő mennyiségű vitamint, különben negatív hatásai lehetnek az egészségünkre és a fejlődésünkre. Létfontosságú tudnunk, hogy a szervezetünknek 13 féle különböző vitaminra van szüksége. Ezek mind különböző és korlátozott szinten szükségesek. Az E-vitamin hiányának több jele és tünete is lehet.

Az E-vitamin legtöbbször tokoferolként és bővérűség okozóként ismert. Ez egy zsírban oldódó vitamin és a test szöveteiben raktározódik el. Ez egy antioxidáns és nagyon jó következményei vannak, ha egy test tele van E-vitaminnal. E-vitaminra szüksége van rengeteg szervünknek a megfelelő működéshez és köztudottan lassítja az öregedési folyamatokat is.

 

Az E-vitamin hiány tünetei

A táplálkozási szakértők szerint számtalan tünete és jele van a vitamin hiányának. Dr. Anju Sood szakértő szerint a következő tünetek mutathatnak rá az E-vitamin hiányra:

1. Hajhullás – Egy E-vitaminban gazdag étrend visszafordíthatja a hajhullás okozta károkat. Ha abnormális hajhullást tapasztal, az egyértelmű jele annak, hogy meg kellene fontolnia az E-vitaminban gazdag étrendet.

Az E-vitamin regenerálja és felújítja az elhalt hajsejteket és szőrtüszőket.

2. Száraz, csípős bőr – A száraz bőr legtöbbször az extrém időjárási viszonyok következménye, főleg a téli hónapokban. Ne lepődjön meg viszont akkor sem, ha máskor is fogékony a száraz bőrre. Ez egyértelmű jele az E-vitamin hiányának.

3. Szemproblémák – Ebbe beletartoznak a gyengülő szemizmok, az ingadozó teljesítmény, stb. Egy korai diagnózissal fején találhatja a szöget és intézkedéseket tehet a szem károsodásának megelőzésére.

4. Hormonális egyensúlyhiány – Bármilyen hormonális egyensúlyhiány képes pusztítást végezni a testben, amit nehéz diagnosztizálni, ami még nagyobb egyensúly vesztéshez vezethet. A legtöbb esetben az E-vitamin lehet a hiányzó dolog. Habár van olyan egyensúlyhiány, mint például a PCOD, a PCOS vagy a korai menopauza, az E-vitaminban gazdag diéta teljes egészében fel tudja venni a harcot.

 

Miért van igazán szükség az E-vitaminra?

Öregedésgátló: A napból érkező káros ultraviola sugarak köztudottan felelősek a bőrön keletkező károkért, az elszabadult erőkért, amik a ráncokhoz vezetnek. Antioxidáns lévén az E-vitamin táplálja a bőrt oly módon, hogy ellátja olajjal, ami megelőzi a bőr öregedését. A legtöbb napi használatú termék tartalmaz E-vitamint. Gyakran vesszük fel a harcot a bőrszárazság ellen hidratáló krémek segítségével, mégis kevesen tudják, hogy ezeknek a krémeknek az E-vitamin alapvető hozzávalója. Megfiatalítja a halott bőrsejteket úgy, hogy táplálja őket és fiatalos külső megjelenést ad nekik.

Antioxidáns: A szabadgyökök lebontják az egészséges sejteket az emberi testben. A legjobb immunitás a szabadgyökök ellen az antioxidánsokban gazdag diéta. Az E-vitamin gazdag ezekben az antioxidánsokban és segít a szabadgyökök okozta károk csökkentésében.

Hajápoláshoz: Az E-vitamin ismerten előnyös a hajápolás területén is. A hajolaj gazdag E-vitaminban és meg tudja tartani a nedvességet és segít távol tartani a szárazságot.

Hormonegyensúly: Az E-vitamin egyensúlyban tartja a hormokat a testünkkel. Bármilyen egyensúlyvesztés a hormokban megfigyelhető a betegségek által.

Segít csökkenteni a gyulladásokat: Az E-vitamin ismerten hatásos gyulladáscsökkentőként is.

 

Az E-vitamin megtalálható minden zöld levelű zöldségben, gyümölcsökben, mint például a papaja, szárított gyümölcsökben, a dióban és különböző magvakban egyaránt. Lenmag, spenót, földimogyoró, avokádó, mandula, brokkoli, spárga és garnélarák: csak néhány a legjobb E-vitamin források közül. Ezek közül legalább egy legyen része az étrendjének minden nap. Ha úgy érzi, hogy nem éri el a szükséges szintet, akkor ideje más módon pótolnia az E-vitamint. Nagyon sok oka van annak, miért fontos, hogy az E-vitamin része legyen a mindennapi étrendnek. Antioxidáns, ami lassítja az öregedési folyamatokat és akadályt állít a sejtkárosodási folyamatoknak.

Gondoskodjon róla, hogy E-vitamin szerves része legyen a mindennapjaidnak!

 

Forrás: NDTV Food

The post Az E-vitamin hiányának 4 jele és tünete appeared first on NatúrHírek.

]]>
Szénanátha kezelése kálciummal és magnéziummal http://www.naturhirek.hu/2017/05/23/szenanatha-kezelese/ Tue, 23 May 2017 09:03:02 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2161 Van néhány természetes módszer, amelyek segítségével  könnyen és viszonylag gyorsan enyhíthetőek a kellemetlen, szénanátha okozta allergiás tünetek. Önnek is segítségre van szüksége a tavaszi-nyári időszakban az allergia leküzdésében? A kalcium enyhítheti az allergia tüneteit, a szervezet indokolatlan, túlreagált védekezését. Az allergiás reakció során, illetve annak elkerülése érdekében bevitt kalcium segítségével a már meglévő allergiás tünetek enyhülnek. […]

The post Szénanátha kezelése kálciummal és magnéziummal appeared first on NatúrHírek.

]]>
Van néhány természetes módszer, amelyek segítségével  könnyen és viszonylag gyorsan enyhíthetőek a kellemetlen, szénanátha okozta allergiás tünetek. Önnek is segítségre van szüksége a tavaszi-nyári időszakban az allergia leküzdésében?

A kalcium enyhítheti az allergia tüneteit, a szervezet indokolatlan, túlreagált védekezését. Az allergiás reakció során, illetve annak elkerülése érdekében bevitt kalcium segítségével a már meglévő allergiás tünetek enyhülnek. Emiatt javaslom, hogy aki pollenallergia miatt szenved, megelőzésként vagy akár tüneti kezelésként alkalmazzon veszélytelen kalciumot a különféle gyógyszerkészítmények helyett.

Amennyiben Ön nem azok közé tartozik, akik évről évre végeláthatatlannak tűnő heteken keresztül szenvednek a szénanáthától, akkor ez az üzenet nem Önnek szól.

Bevallom, én 14 éves korom óta ezzel foglalkozom. Kezdetben bekapkodtam minden gyógyszert, amit felírtak, de csupán ideig-óráig használtak. Egyre erősebbet kellett szednem, míg végül már injekciót kaptam a szezonban olyat, amiről még a nem éppen szívbajos doki is azt mondta, hogy veszélyes a mellékhatásai miatt.

A kezeletlen szénanátha pedig nem kellemes. Ég az ember szeme, alig tud napra menni, folyik az orra úgy, hogy néha észre sem veszi.

Akik szenvednek ettől a kellemetlen betegségtől, azok tudják, hogy nagyon nehéz átvészelni ezt a néhány hetes, néha hónapos időszakot. Bizonyára Ön is próbálkozott már különféle gyógyszerek szedésével a javulás érdekében. De gondolt-e már valaha arra, hogy létezik ennél egyszerűbb és természetes megoldás is a problémájára?

Valószínűleg nem. Pedig higgye el, van ilyen.

Manapság egyre növekszik a szénanátha ellen küzdők között a természetes gyógymódok iránt érdeklődők száma. A pollenszezonban az allergiások a legtöbbet akkor teszik egészségükért, ha immunrendszerüket kellőképpen megerősítik, hogy a szervezet könnyebben felvegye a harcot az allergénekkel szemben. Ezt a megfelelő vitamin- és tápanyagbevitellel érhetik el.

Tüsszögés és vörös szemek helyett

Már hazánkban is elfogadott és alkalmazott módszer a szénanátha kezelésére a kalcium és a C-vitamin fokozott fogyasztása. A természetes eredetű kalcium tartalmú készítmények szervezetben való felszívódása és hasznosulása ugyanis igen kedvező hatású. A C-vitamin köztudottan az egyik legjobb immunerősítő vitamin, ezért lényeges a rendszeres pótlása.

A kalcium enyhítheti az allergia tüneteit, a szervezet indokolatlan, túlreagált védekezését. Az allergiás reakció során, illetve annak elkerülése érdekében bevitt kalcium segítségével a már meglévő allergiás tünetek enyhülnek. A folyékony kalcium készítmény ráadásul még nagyobb hatásfokkal szívódik fel a szervezetben.

Emiatt javaslom, hogy aki pollenallergia miatt szenved, megelőzésként vagy akár tüneti kezelésként alkalmazzon veszélytelen kalciumot a különféle gyógyszerkészítmények helyett.

Miért válasszon gyógynövényeket az allergia kezelésére?

Amíg a gyógyszerek 1-2 hatóanyagból állnak, addig a gyógynövények sokkal több. Ezeket az alkotóelemeket a természet válogatta össze, és így a részek egymás hatását erősítik. A vitaminok és gyógynövények a szervezet egészére hatnak és ezen belül mindegyiknek megvan a fő hatása.

Bátran használhatja a természet patikáját a szénanátha tüneteinek csökkentésére, megelőzésre!

A vitaminok és gyógynövények még segítenek abban is, hogy jótékonyan csökkentik a gyógyszerek nagyszámú mellékhatását.
Ön is jobban jár, ha természetes eszközök segítségével küzd a szénanátha ellen, ahelyett, hogy gyógyszereket szedne.

Kezdje el alkalmazni még ma, és meglátja, az eredmény nem marad el.

Hatékony készítményekre van szüksége? Ezt kipróbáltuk és kiválóan működött szénanáthás időszakban:
http://vitaminkiraly.hu/termek/calmag-citrat-d-vitamin-vitaking-90/

The post Szénanátha kezelése kálciummal és magnéziummal appeared first on NatúrHírek.

]]>