NatúrHírek http://www.naturhirek.hu EGÉSZSÉG MAGAZIN Thu, 21 Sep 2017 14:10:14 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.10 A vesék érdekében erről a 10 szokásról érdemes lemondania http://www.naturhirek.hu/2017/09/21/10_szokasrol_erdemes_lemondani_vesek/ http://www.naturhirek.hu/2017/09/21/10_szokasrol_erdemes_lemondani_vesek/#respond Thu, 21 Sep 2017 14:10:14 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2287 A vesék elengedhetetlenül fontosak az egészségünk szempontjából. A vesék szűrik meg a vért, hormont termelnek, elnyelik a különböző ásványi anyagokat, vizeletet termelnek, eltávolítják a toxinokat és semlegesítik a savakat. Mivel a vese az egyik legfontosabb szerv a testünkben, megérdemli, hogy törődjünk vele! A vesék károsodása vagy folyamatos rosszabbodása gyakran évekig nem észrevehető, mivel a vesék […]

The post A vesék érdekében erről a 10 szokásról érdemes lemondania appeared first on NatúrHírek.

]]>
A vesék elengedhetetlenül fontosak az egészségünk szempontjából. A vesék szűrik meg a vért, hormont termelnek, elnyelik a különböző ásványi anyagokat, vizeletet termelnek, eltávolítják a toxinokat és semlegesítik a savakat. Mivel a vese az egyik legfontosabb szerv a testünkben, megérdemli, hogy törődjünk vele!

A vesék károsodása vagy folyamatos rosszabbodása gyakran évekig nem észrevehető, mivel a vesék képesek ellátni a feladatukat egészen addig, amíg 20% alá nem esik a kapacitásuk. Ebből adódóan a vese betegségeit gyakran hívják „csendes betegségeknek”. Ezért rendkívül fontos, hogy törődjünk velük, mielőtt még késő lenne.

Íme egy lista a 10 általános szokásról, ami nagy terhet okoz a veséknek és amik idővel komoly károkat okozhatnak.

1. Nem iszik elegendő vizet

A vesék legfontosabb funkciója a vér megszűrése, a méreg- és hulladékanyagok eltávolítása. Ha nem iszik megfelelő mennyiséget egy nap, a méreg- és hulladékanyagok elkezdenek felhalmozódni és számos komoly problémát okozhatnak a szervezetében.

2. Túl sok sót fogyaszt

A testünknek szüksége van sóra és nátriumra a megfelelő működéshez. A legtöbb ember azonban túl sok sót fogyaszt, ami növelheti a vérnyomást és megnehezíti a vesék dolgát. Vezesse be azt a szabályt, hogy naponta maximum 5 gramm sót fogyaszt!

3. Gyakran késleltetve veszi csak figyelembe ha „hívja a természet”

A legtöbb ember hajlamos figyelmen kívül hagyni a késztetést, mert éppen nagyon elfoglalt vagy el akarja kerülni a nyilvános mosdókat. Ha rendszeresen visszatartja a vizeletét, növeli annak nyomását, ami veseelégtelenséghez, vesekőhöz és inkontinenciához vezethet. Figyeljen tehát szervezetére, ha hívja a természet.

4. Túlzott cukorfogyasztás

Tanulmányok kimutatták, hogy azoknak az embereknek, akik naponta 2 vagy több alkalommal fogyasztanak cukros italt, nagyobb valószínűséggel lesz fehérje a vizeletében. Ez pedig korai jele lehet annak, hogy a vesék nem végzik megfelelően a dolgukat.

5. Vitamin és ásványi anyag hiány

A gyümölcsökkel és zöldségekkel teli egészséges étrend, rendkívül fontos a jó általános egészségi állapothoz és a megfelelő veseműködéshez. Több dolog hiánya is növelheti a vesekő és a veseelégtelenség kockázatát. A B6-vitamin és a magnézium megfelelő bevitele például rendkívül fontos a vesekő kockázatának elkerülése érdekében.

6. Túl sok állati fehérje

A fehérje túlfogyasztása, főleg a vörös húsoké, megnöveli a az anyagcserével járó terhelést a vesékben. Szóval ha túlzottan sok fehérjét visz be a szervezetébe az étkezésekkel, jelentősen megnehezíti a vesék munkáját, ezzel növelve a vesekárosodás kialakulásának esélyét.

7. Alvásmegvonás

Biztosan hallotta már, mennyire fontos a megfelelő éjszakai pihenés. A krónikus alvásmegvonás rengeteg betegség kialakulásával köthető össze, és a vesebetegségek is szerepelnek a listán. Az éjszakai alvás során a test megjavítja a vese szöveteiben kialakult károkat, szóval fontos, hogy elegendő időt adjunk a szervezetünknek, hogy megjavítsa önmagát.

8. Kávézási szokások

Ahogyan a só, a koffein is megemeli a vérnyomást és extra terhet ró a vesékre. A koffein túlfogyasztása egy bizonyos idő után károkat okozhat a vesében.

9. Fájdalomcsillapítók

Nagyon sok ember már a legkisebb fájdalom fellépésénél is beveszi a fájdalomcsillapítót, holott rengeteg természetes módszer elérhető, amik mind segíthetnek. A fájdalomcsillapítók rendszeres használata szintén hozzájárulhat a vesék károsodásához.

10. Túlzott alkoholfogyasztás

Habár nincsen azzal semmi baj, ha néha-néha elfogyasztunk egy pohár vörösbort vagy egy korsó sört, a legtöbb ember nem áll meg egy phár elfogyasztása után. Az alkohol gyakorlatilag egy legaális méreganyag, ami rendkívül sok stresszt okoz a veséknek és a májnak egyaránt.

A vesebetegségek elkerülése érdekében fontos, hogy sok sok friss zöldséget és gyümölcsöt fogyasszon és kerülje a felsorolt rossz szokásokat.

The post A vesék érdekében erről a 10 szokásról érdemes lemondania appeared first on NatúrHírek.

]]>
http://www.naturhirek.hu/2017/09/21/10_szokasrol_erdemes_lemondani_vesek/feed/ 0
Ünnepeljük együtt Szent-Györgyi Albert születésnapját! http://www.naturhirek.hu/2017/09/15/szent-gyorgyi-albert-tiszteletere/ Fri, 15 Sep 2017 10:20:07 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2283 Szent-Györgyi Albert tiszteletére 124 éve, szeptember 16-án Budapesten született Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője. Az Ő tiszteletére összegyűjtöttünk néhány igen megfontolandó gondolatot a Nobel-díjas tudóstól. Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük többek között mindazt, amit ma tudunk a C-vitaminról, és sokat tett annak érdekében is, hogy minél többet, minél könnyebben tudjunk előállítani belőle. Az aszkorbinsavról “Erősen hiszem, […]

The post Ünnepeljük együtt Szent-Györgyi Albert születésnapját! appeared first on NatúrHírek.

]]>
Szent-Györgyi Albert tiszteletére

124 éve, szeptember 16-án Budapesten született Szent-Györgyi Albert orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője. Az Ő tiszteletére összegyűjtöttünk néhány igen megfontolandó gondolatot a Nobel-díjas tudóstól.

Szent-Györgyi Albertnek köszönhetjük többek között mindazt, amit ma tudunk a C-vitaminról, és sokat tett annak érdekében is, hogy minél többet, minél könnyebben tudjunk előállítani belőle.

Az aszkorbinsavról

Erősen hiszem, hogy az aszkorbinsav megfelelő alkalmazása alapvetően megváltoztatja a halálozási statisztikákat, beleértve ebbe a rákot is. Ezért meg kellene szüntetni azt, hogy az aszkorbinsavat gyógyszernek tekintsük, amit a patikusok miligrammos tablettákban árulnak. Háztartási cikknek kellene lennie, egy sorban a cukorral, a sóval és liszttel, és az ABC-ben kilószámra kellene árusítani az aszkorbinsav port.“

“…a rák megelőzésének legjobb módja az általános, teljes egészség gondos megőrzése. Ennek már nagyon korán, talán még a méhen belül el kell kezdődnie.Mint korábban rámutattam, az aszkorbinsav fontos szerepet játszik az egészség és betegség között kialakuló egyensúlyban.” (Szent-Györgyi Albert: Az anyag élő állapota (Magvető 1983))

A vitaminokról

“Lehetetlen erős falat építeni malter nélkül, majd ezt később azzal pótolni, hogy az egészet leöntjük malterral. Ugyanígy lehetetlen a vitaminhiányt néhány nagy dózissal kezelni. A hiány megszüntetése lassú dolog.”

“Testünk és környezete között egyik legfontosabb kapocs minden bizonnyal az élelem. Az élelem képében a környezet ténylegesen bekerül testünkbe és átjárja azt.  A vitaminok e kapcsolat koordinálásában kétségkívül a legfontosabb tényezők egyikének számítanak.”

,,Ha pontosan megértjük a vitaminok működését és megfelelően alkalmazzuk őket, akkor az emberi szenvedést olyan mértékben tudjuk majd csökkenteni, amit ma még a legnagyszerűbb elme sem képes elképzelni.”

Az flavonoidokról

“ Amikor még csak nyers, de igen tömény aszkorbinsav-oldataim voltak, a kivonatokat kipróbáltuk Henoch purpumás betegeken. Skorbutban nagy hajszálerek törékenysége, ami bőr alatti vérzést okoz, így logikusnak látszott, hogy a kivonatokat purpura (bőr alatti vérzés) esetén is kipróbáljuk. Hatottak. Amikor lett kristályos aszkorbinsavam, ismét kipróbáltuk,  és még erősebb hatást vártunk. Semmit nem csinált. A nyers kivonat kétségívül valamilyen egyéb , anyagot is tartalmazott az volt a felelős a hatásért. Azt gondoltam “flavonok” viccelnek meg. Elgondolásom helyesnek bizonyult.  (Szent-Györgyi Albert – Válogatott tanulmányok.)

Az egészségről

Több, mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket, és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk született hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből ered.”

 

The post Ünnepeljük együtt Szent-Györgyi Albert születésnapját! appeared first on NatúrHírek.

]]>
7 érdekes tény, amit tudni érdemes az egészséges életmódról http://www.naturhirek.hu/2017/09/11/7-teny-az-egeszseges-eletmodrol/ Mon, 11 Sep 2017 13:32:40 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2275 Napjainkban az emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy egészséges életmódot kell folytatniuk. Ez gyakran azt jelenti, hogy tudatosan jobb választásokat hoznak a nap folyamán. A helyes táplálkozásról rengeteg mindent elmondtak már a különféle szakértők, a nem alátámasztott állításoktól egészen a bizonyított tényekig. A kettő között nagyon nehezen tudunk különbséget tenni. Cikkünkben 7 olyan tényt […]

The post 7 érdekes tény, amit tudni érdemes az egészséges életmódról appeared first on NatúrHírek.

]]>
Napjainkban az emberek egyre inkább tudatában vannak annak, hogy egészséges életmódot kell folytatniuk. Ez gyakran azt jelenti, hogy tudatosan jobb választásokat hoznak a nap folyamán. A helyes táplálkozásról rengeteg mindent elmondtak már a különféle szakértők, a nem alátámasztott állításoktól egészen a bizonyított tényekig. A kettő között nagyon nehezen tudunk különbséget tenni.

Cikkünkben 7 olyan tényt olvashat, amiket kutatások támasztanak alá.

1. Néhány zsír jó zsír

Míg a telített- és a transzzsírokat korlátozni/elkerülni kell, a telítetlen zsírok (többszörösen vagy egyszeresen telítettek) fontos zsírsavakat tartalmaznak, amelyek segítenek csökkenteni a „rossz” LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintet, miközben növelik a „jó” HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) koleszterinszintjét. Az egyik módja a jó zsír bevitelének, ha a főzéshez canola olajat használ, ami tökéletes megoldás sütéshez és salátákhoz is.

2. Az étkezési magvak táplálóak

Egyetlen evőkanálnyi chia mag fogyasztása biztosítja a naponta szükséges kalcium, magnézium, vas, esszenciális zsírsav és antioxidáns 19%-át.

A lenmagok omega-3 és omega-6 zsírsavakban rendkívül gazdagok, valamint rengeteg B1, B2 és B6 vitamint tartalmaznak. Mindemellett sok más tápanyag is megtalálható bennük, amik segítik növelni az energiát és serkentik az ideg- és immunrendszer működését is.

A sütőmagok, melyeket általában az étkezés előtt pörkölnek, kiváló forrást jelentek a cink, a réz és a szelén számára. Két evőkanál tökmag tartalmazza a naponta szükséges magnézium 25%-át, és rengeteg ásványi anyagot, amik kulcsszerepet játszanak körülbelül 300 anyagcsere-reakcióban.

3. A fehérjék építőelemek

A fehérjék fontos részét képezik az emberi test minden egyes sejtjének és létfontosságú szerepet játszanak a sejtek kialakulásában és javításában. Ezért gondoskodnia kell arról, hogy a napi kalóriabevitelének 10-35%-át fehérje tegye ki. A tojás, a sovány hús, a bab, a tej, a dió és a lencse mind rendkívül jó fehérjeforrás.

4. Egyen 5 féle zöldséget és gyümölcsöt minden nap

Bebizonyították, hogy az emberi szervezetnek szüksége van napi 5 adag zöldségre és gyümölcsre. Ez az 5 adag körülbelül 400 gramm legyen naponta. A mindennapi problémáktól, mint a székrekedés és az emésztési zavarok a komolyabb betegségekig, például a szívbetegségek és a rák a gyümölcsök és zöldségek rendszeres fogyasztásával megakadályozhatóak.

5. A diófélék tele vannak egészséges zsírokkal és energiával

A diófélék telítetlen („jó”) zsírokban gazdagok. A dió, a földimogyoró és a mandula gazdag omega-3 zsírsavakban, valamint rostokban, amik segítik az emésztést. Ne feledje azonban, hogy a diófélék sok kalóriát tartalmaznak: 10 darab mandula 85 kalória, míg 10 darab kesudió 95 kalóriát tesz ki, ezért érdemes őket mérsékelten fogyasztani.

6. Egészséges egész gabonák

A barna rizs, a teljes kiőrlésű tészta és kenyér tápanyagokaban gazdagok, mivel oldhatalan rostot tartalmaznak, ami segíti azok felszívódását a belekben. A rostok miatt hamarabb érzi telítettnek magát, így a fogyást is segítheti ezek fogyasztása.

7. Az éhség lehet szomjúság is

Ha azt érzi, hogy éhes, előfordulhat, hogy szervezetének csupán folyadékra van szüksége. Naponta 6-8 pohár vizet fogyasztva segíheti szervezetét hidratáltan tartani.

The post 7 érdekes tény, amit tudni érdemes az egészséges életmódról appeared first on NatúrHírek.

]]>
5 regeneráló étel, amit érdemes edzés után fogyasztani http://www.naturhirek.hu/2017/08/23/5-regeneralo-etel-amit-erdemes-edzes-utan-fogyasztani/ Wed, 23 Aug 2017 14:28:41 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2264 Egy kemény munkanap után elhatározza magát és elmegy az edzőterembe. A gyakorlatok, amiket ott végez, maximális előnyökkel járnak, lehetővé teszik a szellemi és lelki egyensúlyt és elvonják a figyelmét a szakmai életről. Ha nem végezte elég szigorúan az edzést és következetlen volt, előfordulhat, hogy izomlázat és fájdalmat érez az edzés után. Ráadásul az energiaszintje is […]

The post 5 regeneráló étel, amit érdemes edzés után fogyasztani appeared first on NatúrHírek.

]]>
Egy kemény munkanap után elhatározza magát és elmegy az edzőterembe. A gyakorlatok, amiket ott végez, maximális előnyökkel járnak, lehetővé teszik a szellemi és lelki egyensúlyt és elvonják a figyelmét a szakmai életről. Ha nem végezte elég szigorúan az edzést és következetlen volt, előfordulhat, hogy izomlázat és fájdalmat érez az edzés után. Ráadásul az energiaszintje is rendkívül lecsökken ilyenkor.

Lehet, hogy ennek csupán néhány apróság az oka, és valójában meg lehetett volna akadályozni ezt az állapotot.

Edzés után a testnek szüksége van támogatásra. Mivel hirtelen nagy megerőltetésnek volt kitéve, a későbbiekben érdemes odafigyelni a test jeleire. Az edzés utáni izomfájdalmat DOMS-nek vagy késleltetett izomfájdalomnak nevezik. Míg a kemény munka, a verejtékezés és az elszántság garantálja az eredményeket, izomfájdalom esetén a test pihenést kíván helyette.

Az erő és az állóképesség csak lassan növekszik. Kezdetben a lábak és a kezek nehézzé válnak edzés után és nehéz még felemelni is őket. Ezek azt is jelenthetik, hogy túl sokat edzettünk.

Íme egy lista az edzés utáni regeneráló ételekről, amik hatalmas megkönnyebbülést nyújtanak majd, segítenek helyreállítani a test energiaszintjét és újra a régi önmagunkká válni. Emellett viszont nagyon fontos, hogy az edzés után pihenjünk, hiszen a szervezet így sokkal gyorsabban regenerálódik.

C-vitamin

A C-vitamin nagyon fontos szerepet játszik az oxidatív stressz csökkentésében. A C-vitamint tartalmazó élelmiszerek megakadályozhatják a szabadgyökök okozta károsodást az izmokban egy-egy edzés után. A C-vitamin szükséges a testben lévő szövetek növekedéséhez. Így például a narancs, az ananász, a bogyós gyümölcsök és a karfiol kiváló források az immunitás megteremtéséhez és a gyógyulási folyamatokhoz. A C-vitaminban gazdag ételek segíthetnek az erő és az izom építésében, valamint a porc- és csontsűrűség fenntartásában.

Káliumban, magnéziumban és nátriumban gazdag élelmiszerek

Az elektrolitok egyensúlya segít megelőzni az izomgörcsöket. A görcsök a mikroelemek hiánya miatt alakulnak ki. Ezek a görcsök önkénytelen összehúzódások, amik bármelyik izomban előfordulhatnak. A mikroelemek megtalálhatóak minden zöld leveles zöldségben, például a spenótban vagy az amarant levelekben egyaránt. Építse be étrendjébe a salátákat vagy a zöldséges ételeket és biztosan gyorsabban fog meggyógyulni.

Antioxidánsok

Az emelés és húzás gyulladást okozhat a szervezetben, ezért elengedhetetlen, hogy bizonyos gyulladáscsökkentő ételeket, például olviabogyót, babot és étcsokoládét egyen, ezek segítenek a szervezet gyorsabb helyreállításában. A fájdalomcsillapítók friss gyümölcsökkel és zöldségekkel való helyettesítése egészségesebb lehetőség. Növelje meg az omega-3 zsírsavakban gazdag ételek fogyasztását, például a lazacot, mert jelentős gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkeznek. A fokhagyma, a kurkuma és a gyömbér is jelentős gyógyító tulajdonságokkal bír. Kombinálja őket tejjel vagy teával és pozitív változásokat fog tapasztalni az edzések után.

Fehérje

A fehérjedús ételek lehetővé teszik az izomrostok feltöltését, amik az edzési folyamat során károsodtak. Dr. Anju Sood szerint a szójabab, a tojás és a hús a fehérje alapvető forrásai. A fehérje segít az edzés során elhasznált energia utántöltésében.

Könnyen emészthető szénhidrátok

Ha edzés előtt eszünk, a szénhidrát glikogénként tárolódik a testben, az edzés alatt a glikogén elfogy és a szervezet fáradt lesz. A szénhidrátok segítenek a szervezet feltöltésében. Ezért fontosak a gyorsan felszívódó szénhidrátok, mint például a kenyér vagy a keményítőben gazdag élelmiszerek, amik lehetővé teszik a test glikogénraktárainak feltöltését és segítenek megszabadulni a fáradtságtól.

Ezek az ételek visszaállíthatják a szervezet egyensúlyát, javíthatják a véráramlást és a keringést, valamint javíthatják a szakadt szöveteket és szalagokat, melyek fájdalmas tüneteket okozhatnak. A szervezet rengeteg energiát használ fel a „javítás” során, ezért fontos, hogy szénhidrátokkal pótoljuk ezt az energiát.

A fent említett élelmiszerek egyensúlya biztosítja, hogy a helyreállítás sokkal gyorsabb legyen és gyorsan visszatérhessünk az edzésprogram rutinjaiba a kitűzött célok elérése érdekében.

The post 5 regeneráló étel, amit érdemes edzés után fogyasztani appeared first on NatúrHírek.

]]>
Matcha tea: 6 indok arra, miért építse be a napi rutinjába http://www.naturhirek.hu/2017/08/17/matcha-tea/ Thu, 17 Aug 2017 06:24:56 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2260 Mindenki arról beszél, hogy a matcha tea a legújabb szuperélelmiszer, habár a japánok évszázadok óta élvezik a matcha tea jótékony egészségügyi hatásait. A matcha egy finom porrá zúzott teaféle, amit a japánok gyakran szolgálnak fel a tradicionális ceremóniákon. A matcha tea elősegíti a mentális éberséget és a nyugodt, meditatív állapotot. Minden tea a fehér virágú […]

The post Matcha tea: 6 indok arra, miért építse be a napi rutinjába appeared first on NatúrHírek.

]]>
Mindenki arról beszél, hogy a matcha tea a legújabb szuperélelmiszer, habár a japánok évszázadok óta élvezik a matcha tea jótékony egészségügyi hatásait. A matcha egy finom porrá zúzott teaféle, amit a japánok gyakran szolgálnak fel a tradicionális ceremóniákon. A matcha tea elősegíti a mentális éberséget és a nyugodt, meditatív állapotot.

Minden tea a fehér virágú és örökzöld Camellia Sinesis leveleiből származik. A levelek különböző feldolgozási módszerei adják a zöld, a fekete és az oolong teákat. Mialatt a tealevelek oxidálódnak és erjednek, különféle aromákat és ízeket kapnak. A matcha tea egyáltalán nem erjesztett, hanem leszedés után egyből párolják, utána pedig azonnal porrá is zúzzák. Amikor ezt a port elkeveri forró vízzel, csak az igazi „zöld” ízt fogja érezni, mindenféle ízesítés nélkül.

Íme 6 ok, ami miatt fontos, hogy a napi rutinja részévé váljon a matcha tea.

1. Rákmegelőző hatása van

A matcha tea rengeteg antioxidánst tartalmaz. Leginkább a legerősebbként ismert EGCG található meg benne, ami rendkívüli rákmegelőző hatásáról ismert. Ez az antioxidáns megkeresi a szabadgyököket és elpusztítja őket. A matcha tea 100-szor több „természetes harcost” tartalmaz, mint a kereskedelemben kapható teák.

2. Javítja az immunrendszert

A matcha tea antioxidánsai természetes antibiotikumként viselkednek és támogatják az immunrendszert. Sőt, a matcha rendkívül gazdag káliumban, A- és C-vitaminban, vasban és kalciumban egyaránt. Ezek pedig egytől-egyig támogatják a szervezet védekezőképességét.

3. Energiát ad

Próbáljon ki egy csésze matcha teát délután, ha úgy érzi, extra fókuszra van szüksége. Ez a tea sokkal jobb választás, mint egy csésze kávé, hiszen ugyanazt az energiát biztosítja majd.

4. Méregtelenítő hatású

A matcha árnyékban nő, ami miatt még több klorofilt tartalmaz, mint a többi zöld tea. A klorofil az a pigment, ami felelős a levelek zöld színéért.

5. Gyulladáscsökkentő hatású

A matcha teában polifenol található, ami erősen gyulladáscsökkentő hatású, ezáltal csökkenti a szervezetben kialakuló gyulladásokat és védi a porcokat is.

6. Rostban gazdag

A matcha könnyen emészthető, jó minőségű rostforrás, ami segít rendszeressé tenni az emésztést és segít a vércukor- és koleszterinszint kontrolálásában is.

The post Matcha tea: 6 indok arra, miért építse be a napi rutinjába appeared first on NatúrHírek.

]]>
Haj: hogyan tegye erőssé vitaminokkal? http://www.naturhirek.hu/2017/08/15/haj-hogyan-tegye-erosse-vitaminokkal/ Tue, 15 Aug 2017 07:33:09 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2256 Azt már tudjuk, hogy sok vitamin, táplálék kiegészítő hozzájárul a szervezet normál működéséhez és fontos szerepet játszik az immunrendszer védekezésében. De vannak vitaminok, amelyek kifejezetten fontos szerepet játszanak a haj egészségében. A mai gyors tempójú világban sokan kevésbé figyelnek oda az étkezésükre. Gyakori a rossz minőségű, gyors ételek fogyasztása. Zöldségek, gyümölcsök egyre kevésbé kerülnek bele […]

The post Haj: hogyan tegye erőssé vitaminokkal? appeared first on NatúrHírek.

]]>
Azt már tudjuk, hogy sok vitamin, táplálék kiegészítő hozzájárul a szervezet normál működéséhez és fontos szerepet játszik az immunrendszer védekezésében. De vannak vitaminok, amelyek kifejezetten fontos szerepet játszanak a haj egészségében.

A mai gyors tempójú világban sokan kevésbé figyelnek oda az étkezésükre. Gyakori a rossz minőségű, gyors ételek fogyasztása. Zöldségek, gyümölcsök egyre kevésbé kerülnek bele az étrendekbe, ami különböző vitaminhiányos betegségekhez vezethet, beleértve a bőrre, hajra és a körmökre gyakorolt hatásaikra is. Ilyenek például a hajhullás, a kopaszodás, korpásodás vagy az egészségtelen töredezett, foltos körmök.

Dr. Rupali Datta, táplálkozási szakértő szerintem “Az, amit megeszünk, szoros kapcsolatban áll a bőr és haj egészségével. Megfelelő kalória, egészséges zsírok, fehérjék és vitaminok elengedhetetlenek  az egészséges hajhoz. Különösen fontos vitaminok közé tartozik az A-, E-, D-vitamin. Naponta elfogyasztott megfelelő tápanyagok természetes formái sokkal egészségesebb a hajnak is. Így naponta friss zöldség, gyümölcs, diófélék és magvak fogyasztása szükséges.”

Dr. Surojit Gorai, bőrgyógyász szerint a biotin elősegíti a glükóz termelését és a fehérjéket aminosavakká való alakítását. Mivel a haj maga keratint tartalmaz, ami egyfajta fehérje, így ezek a vitaminok segítik az egészséges hajtincseket.

De nézzük azt az öt vitamint, ami nagyban befolyásolja a haj egészségét.

1. Biotin

Ha hosszabb, egészségesebb hajat szeretnénk, nem felejthetjük el a biotint. Ez egy széles körben alkalmazott vitamin a gyors hajnövekedés érdekében. Biotin, azaz B7-vitamin, a B-vitaminok családjába tartozik. Kulcsszerepet játszik a haj normál állapotának fenntartásában. Igaz, hogy étkezéssel sok biotin kerül a szervezetbe, de mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a test nem képes elraktározni és így amit nem használ fel a szervezet az kiürül. Szóval fontos a folyamatos pótlása. Sok hajápolási termék tartalmaz biotint.

Biotin tartalmazó ételek: gomba, avokádó, tojás, lazac, mogyoróvaj

2. A-vitamin

Az A-vitamin a másik vitamin, ami létfontosságú a sejtnövekedés szempontjából. Segít a fejbőrön lévő faggyú előállításába, ami csökkenti a fejbőr kiszáradását, korpásodását. Egy kutatás szerint az A-vitamin harcol a szabadgyökök ellen is, amelyek a hajat megtámadják. Bár az A-vitamin elengedhetetlen az egészséges hajhoz, óvatosan kell vele eljárni, mivel a túl sok toxicitáshoz vezethet, ami hajhullást okozhat.

A-vitamint tartalmazó ételek: csukamájolaj, barack, répa, spenót.

3. E-vitamin

Az E-vitamin egy erős antioxidáns, amely javítja és építi a szöveteket. Elengedhetetlen az egészséges hajnövekedéshez. Az E-vitamin csökkenti a gyulladást, fokozza a vérkeringést, növeli az oxigénellátást és javítja a sérült hajhagymákat. A műtétek előtt is ajánlott az E-vitamin alkalmazása legfőképp a vérveszteség miatt.

E-vitamint tartalmazó ételek: különböző magvak, mandula, avokádó, brokkoli.

4. C-vitamin

A legismertebb tény, hogy a C-vitamin segíti az immunrendszer működését és véd a megfázások és más fertőzések ellen. De sokan nem tudják, hogy a C-vitamin segíthet a haj erősítésében is. Ennek az egyik oka az lehet, hogy a C-vitamin segíti a szervezet kollagén előállítását, amely fontos fehérje a haj, bőr és köröm számára. Ezenkívül még a C-vitamin erős antioxidánsnak is tekinthető, amely küzd a testszöveteket károsító szabadgyökök ellen.

C-vitamint tartalmazó ételek: narancs, pirospaprika, kelkáposzta, kelbimbó, brokkoli, eper, grapefruit.

5. D-vitamin

Az egyik legegyszerűbb módszer a D-vitamin szint növeléséhez, ha napi 15-20 percet töltünk a napsütésben. Ez nyári hónapokban könnyen megoldható, viszont a téli, “sötét” hónapokban kevésbé. Ilyenkor több D-vitamin tartalmú étel vagy táplálék kiegészítők fogyasztása van szükség. A D-vitamin segíti az immunrendszer normál működését, és fontos szerepet játszik a sejtosztódásban is.

D-vitamin tartalmú ételek: halfélék (makréla, lazac, kardhal, angolna) és a gombafélék (maitake, portobello)

Most már tudjuk, hogy milyen vitaminokra van szükségünk a haj egészségéhez, erősítésére és milyen ételekben találjuk meg őket. Fogyasszunk minél több ilyen ételt, hogy elkerüljük a hajhullást és egészséges, szép hajunk legyen.

The post Haj: hogyan tegye erőssé vitaminokkal? appeared first on NatúrHírek.

]]>
Memória hatékonyságának növelése napi egy multivitaminnal http://www.naturhirek.hu/2017/08/08/memoria-hatekonysaganak-novelese-napi-egy-multivitaminnal/ Tue, 08 Aug 2017 12:29:00 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2252 A 2015-ös Daily Mail megjelenése szerint napi egy multivitamin tabletta növelheti a memóriát és lelassíthatja a mentális hanyatlást. Több vitamin együttesen előnyös hatással lehet a memória és az agysejtek hatékonyságának növelésére is. Ez a tanulmány kimutatta, hogy néhány hét elteltével már mérhető volt változás az agy teljesítményében. A szervezetnek kb. 13 vitaminra van szüksége az […]

The post Memória hatékonyságának növelése napi egy multivitaminnal appeared first on NatúrHírek.

]]>
A 2015-ös Daily Mail megjelenése szerint napi egy multivitamin tabletta növelheti a memóriát és lelassíthatja a mentális hanyatlást. Több vitamin együttesen előnyös hatással lehet a memória és az agysejtek hatékonyságának növelésére is.

Ez a tanulmány kimutatta, hogy néhány hét elteltével már mérhető volt változás az agy teljesítményében.

A szervezetnek kb. 13 vitaminra van szüksége az egészség megőrzéséhez és megfelelő működéshez. Az A-, C-, D-, E-, és K-vitaminnak, valamint a 8 féle B-vitaminnak mindegyike speciális feladatot lát el a szervezetben.

A C-vitamin segít az immunrendszer működésében és a sejtek egészségének megtartásában. Hozzájárul a normál idegrendszer és pszichológiai funkciók ellátásához.

A D-vitamin szabályozza a normál kalciumszintet és az immunrendszert segítve hozzájárul a normál csontozat, fogazat és izomműködés fenntartásához.

Az E-vitamin támogatja a sejtszerkezetet és védi a sejteket az oxidatív stresszel szemben.

Számos B-vitamin szerepet játszik az idegrendszer normál működésében. Hozzájárulnak a fáradság csökkentéséhez és az immunrendszer normál működéséhez.

 

David Kennedy, agy- és táplálkozáskutató szerint:

  •  “A bizonyítékok még korlátozottak, de több tanulmány is kimutatta a multivitaminok jótékony hatását.”
  • “Az optimális agyműködés az összes vitamin megfelelő szintjétől függ.”

 

Forrás: Food NDTV

The post Memória hatékonyságának növelése napi egy multivitaminnal appeared first on NatúrHírek.

]]>
Astragalus gyökér: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel http://www.naturhirek.hu/2017/08/03/astragalus-gyoker-6-egeszsegugyi-elonye/ Thu, 03 Aug 2017 10:06:56 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2244 Az astragalus gyökér a hüvelyesek családjába tartozó növény. Tejvessző vagy huang qi néven is ismert. A hagyományos kínai orvoslásban régóta használják és köztudottan segít a stressz és az egyéb betegségek leküzdésében. Az astragalus gyökeret csodanövényként tartják számon, ezt az is bizonyítja, hogy több ezer éve használják hatásosan gyógyszerként és természetes étrendkiegészítőként. Az astragalus egyik legnépszerűbb […]

The post Astragalus gyökér: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel appeared first on NatúrHírek.

]]>
Az astragalus gyökér a hüvelyesek családjába tartozó növény. Tejvessző vagy huang qi néven is ismert. A hagyományos kínai orvoslásban régóta használják és köztudottan segít a stressz és az egyéb betegségek leküzdésében. Az astragalus gyökeret csodanövényként tartják számon, ezt az is bizonyítja, hogy több ezer éve használják hatásosan gyógyszerként és természetes étrendkiegészítőként. Az astragalus egyik legnépszerűbb egészségügyi előnye az immunrendszer és az energia szintjének emelése. Különféle egészségügyi előnyökkel jár és segít a cukorbetegségek, a felső légúti problémák, az ízületi gyulladások, az asztma megakadályozásában és szinten tartja a vérnyomást is.

Íme egy lista az astragalus gyökér egészségügyi előnyeiről:

1. Egészséges szív

Számos tanulmány mutatta ki az astragalus gyökér szívre gyakorolt jótékony hatásait, ennek oka, hogy ez a növény antioxidánsokban rendkívül gazdag. Segíthet a koleszterinszint csökkentésében is.

2. Mentesség a szezonális allergiától

A legtöbb ember hajlamos valamilyen fajta allergiára, ami akadályozhatja élete normális működését. Az astragalus gyökér kivonat óriási megkönnyebbülést jelenthet az allergiások számára a szezonális tünetekkel szemben. Bár az astragalus nem gyógyítja meg az asztmát vagy az allergiát, rendkívül sokat segít és elviselhetőbbé teszi a tüneteit az emberek számára.

3. Csökkenti a stresszt

A szorongás és a krónikus stressz káros hatással lehet egészségünkre, ezért ügyelnünk kell rájuk. Az astragalus segít a stressz szintjének csökkentésében és a béke és nyugalom elősegítésében, az elmében és a testben egyaránt. Azoknak, akik hangulatingadozásoktól és állandó idegi feszültségtől szenvednek, az astragalus gyökér megoldást nyújthat.

4. Megszünteti az alvási problémákat

Az álmatlanság, a megszakított alvásminták az astragalus gyökér rendszeres fogyasztásával kiküszöbölhetőek. Az egészségi állapot, az anyagcsere és a hormonális egyensúly javításával az astragalus segíthet a nyugodt alvás megvalósításában.

5. Öregedésgátló tulajdonságok

Ez az astragalus gyökér legnépszerűbb tulajdonsága, mivel senki sem szereti az öregedés hatásait. Segíti az öregedés jeleinek csökkentését az arcon, segít a szövetek növekedésében és megelőzi a krónikus betegségek tüneteit. A ráncok szaporodásával és az életkor növekedésével ez a gyógynövény rendkívül hasznos lehet.

6. Javítja az immunrendszert

Az astragalust több, mint ezer éve használják az immunrendszer javítására. Megvédi az immunrendszert a nagyobb támadásoktól, okosabbá és erősebbé teszi az idegen anyagokkal szemben. Természetes antibiotikummal rendelkezik, így növelheti a vírusfertőzésekkel szembeni rezisztenciát. Tele van antioxidánsokkal, amik megvédik a sejteket a szabadgyökök okozta károktól.

The post Astragalus gyökér: gyógynövény 6 hihetetlen egészségügyi előnnyel appeared first on NatúrHírek.

]]>
Toxinok ellen gyógynövényekkel: 5 összetevő, ami segít a szervezete kitisztításában http://www.naturhirek.hu/2017/08/01/toxinok-ellen-gyogynovenyekkel/ Tue, 01 Aug 2017 10:02:21 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2240 A toxinok szinte mindenütt megtalálhatóak, a napi szinten belélegzett levegőtől kezdve egészen az étkezésekkor bevitt táplálékokig. Szinte lehetetlen elkerülni a környezetünkben található méreganyagokat, de testünket erősíthetjük belülről és odafigyelhetünk az immunrendszerünkre. A toxinok egy idő után felgyülemlenek és pusztítást okoznak a szervezetünkben. A toxinok jelentősen lassíthatják a különböző szervek hatékonyságát. A méreganyagok felgyülemlésének leggyakoribb tünetei: […]

The post Toxinok ellen gyógynövényekkel: 5 összetevő, ami segít a szervezete kitisztításában appeared first on NatúrHírek.

]]>
A toxinok szinte mindenütt megtalálhatóak, a napi szinten belélegzett levegőtől kezdve egészen az étkezésekkor bevitt táplálékokig. Szinte lehetetlen elkerülni a környezetünkben található méreganyagokat, de testünket erősíthetjük belülről és odafigyelhetünk az immunrendszerünkre. A toxinok egy idő után felgyülemlenek és pusztítást okoznak a szervezetünkben. A toxinok jelentősen lassíthatják a különböző szervek hatékonyságát.

A méreganyagok felgyülemlésének leggyakoribb tünetei:

  • Fáradtság
  • Gyakori változások az emésztésben – székrekedés és hasmenés
  • A koncentrálás hiánya, hangulatingadozások
  • Alváshiány
  • Foltosodás
  • Bőrkiütések

Bár ezek a tünetek esetleges mögöttes egészségügyi állapot miatt is előfordulhatnak, a legjobb, ha rendszeresen alapos méregtelenítést tartunk, hogy megtisztítsuk a testünket. A szervezetben található toxinképződés egyik leggyakoribb elkövetői a feldolgozott és finomított élelmiszerek, a dohányzás és a szennyezett levegő, az élelmiszerben található adalékanyagok, tartósítószerek, a peszticidek és a műtrágya.

Igaz, hogy testünk olyan mechanizmussal rendelkezik, amely időnként képes detoxikálni magát, mégis minden lehetséges lépést meg kell tennie annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a toxionok lerakódása a szervezetben. Tartsa magát távol a túlzott napfénytől és a szennyezésektől. Távolítsa el életéből a stresszt és az egészségtelen élelmiszereket. Friss zöldségekben és gyümölcsökben gazdag legyen a táplálkozása és próbálja meg csökkenteni a koffeinbevitelt. Mindezek mellett a rendszeres edzés is nagyon fontos.

A gyógynövények már régóta kapcsolódnak a varázslatos ízekhez, viszont nem szabad elfelejtenünk, hogy mennyi egészségügyi előnnyel is járnak.

Íme 5 gyógynövény, amiket minden háztartásban tarthatóak és amik rendkívül jó méregtelenítő hatással bírnak.

1. Aloevera

Az aloevera csodálatos egészségügyi tulajdonságokkal bír. Gyakorlatilag mindenki ismeri méregtelenítő és tisztító hatását. Fogyaszthatja csupán az aloevera levét, vagy akár a növény rostjaival együtt is. Vízzel, vagy más gyümölcslevekkel fogyassza, például töklével vagy almalével. Ezt a növényt leginkább reggel érdemes fogyasztani.

2. Búzacsíra

Ez a növény hatalmas méregtelenítő és tisztító hatással bír magas klorofil és tápanyagtartalma miatt. Tele van A-, C-, B- és E-vitaminnal. Választhatja a friss búzakorpát, ami nagyon sok helen megtalál, vagy a csíra porát, vagy fogyaszthatja egyszerűen tabletta formájában is. Fogyasztás előtt érdemes kikérni az orvosa véleményét.

3. Tulsi és neem

Mindkét növényt szuperételként is emlegetik. Antibakteriális, gyulladáscsökkentő és tisztító tulajdonságai rendkívül jól ismertek. Fogyaszthatja más élelmiszerekkel együtt, belerakhatja egyszerűen az ivóvízbe vagy főzhet belőle gyógyteát is.

Tegyen néhány levelet a vizes palackba és kortyolja azt egész nap.

4. Gyermekláncfű

A gyermekláncfű egy egylépéses megoldás számos olyan egyészségügyi kérdésre, mint például a víztartás, a rossz emésztés vagy a bőrbetegségek. Vértisztító tulajdonságokkal rendelkezik és nagyszerű megoldást nyújt a túlzott alkoholfogyasztásre. Válassza a pitypang teát vagy kapszulát. A levelek béta-karotint, kalciumot, vasat és káliumot tartalmaznak.

5. Máriatövis

Ezt a gyógynövényt gyakran ajánlják a májfunkciók és az emésztőrendszer javítására. Segít a stressz, a szennyedződések és a nem túl jó minőségű ételek okozta károk ellensúlyozásában is.

The post Toxinok ellen gyógynövényekkel: 5 összetevő, ami segít a szervezete kitisztításában appeared first on NatúrHírek.

]]>
Karfiol: egy fantasztikus zöldség 5 lenyűgöző előnnyel http://www.naturhirek.hu/2017/07/27/karfiol-5-lenyugozo-elonye/ Thu, 27 Jul 2017 07:30:30 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2235 A karfiol számos formában fogyasztható, például salátaként nyersen, főzve köretként vagy akár rántva is. Nagyon változatosan elkészíthető zöldségről van szó, ezért gyakran előfordul, hogy királyi szuperételként is emlegetik. A bőrre, a hajra és az immunrendszer működésére is rendkívül jó hatással van, ugyanakkor óvatosnak kell lennünk a fogyasztásakor. A különböző rovarok előszeretettel foglalják el a karfiol […]

The post Karfiol: egy fantasztikus zöldség 5 lenyűgöző előnnyel appeared first on NatúrHírek.

]]>
A karfiol számos formában fogyasztható, például salátaként nyersen, főzve köretként vagy akár rántva is. Nagyon változatosan elkészíthető zöldségről van szó, ezért gyakran előfordul, hogy királyi szuperételként is emlegetik.

A bőrre, a hajra és az immunrendszer működésére is rendkívül jó hatással van, ugyanakkor óvatosnak kell lennünk a fogyasztásakor. A különböző rovarok előszeretettel foglalják el a karfiol belsejét és ezek sokszor szabad szemmel nem is láthatóak. Elengedhetetlen, hogy óvatosak legyünk és minden alkalommal mossuk meg a karfiolt, mielőtt megfőznénk, elfogyasztanánk.

Íme a lista a lenyűgöző előnyökről, amikkel a karfiol rendszeres fogyasztása jár:

1. Rákmegelőző tulajdonságok

A karfiol kénvegyületek tárolója, így segíthet a daganatok fejlődése elleni küzdelemben, mondta el dr. Anju Sood.

Az Amerikai Országos Egészségtudományi Intézet Országos Orvostudományi Könyvtárának honalpján közzétett online folyóiratban a szerzők, Kendra J. Royston és Trygve O. Tollefsbol megjegyezték:

„Az epigenetikai étrend rendkívül érdekes, hiszen a kutatás azt sugallja, hogy a keresztes zöldségek nem csak fontos tápanyagforrások, de kulcsfontosságú szerepet játszhatnak abban, hogy a rák többé ne legyen életveszélyes betegség.”

A szakértők azt is megjegyezték, hogy ezek a zöldségek gyulladásgátló hatású vegyi összetevőket tartalmaznak, valamint bizonyos rákkeltő enzimek méregtelenítését is elősegítik és sok rákos sejtre mérgezőek.

2. Vitamintartalom

C- és K vitamint tartalmaz, és képes megakadályozni a koleszterinszint növekedését valamint javítja a szervezet véráramlását is.

3. Ásványi anyag raktár

Rengeteg ásványi anyagok tartalmaz, például magnéziumot, foszfort, káliumot, mangánt és rengeteg fehérjét. Ez a sok vitamin és fehérje teszi a karfiolt az egyik legjobb választássá az egészséges étrendhez.

4. Hatalmas rosttartalom

Az élelmi rostok segítik az emésztési folyamatokat és segítenek megvédeni a gyomor falát is. A karfiol rendkívül jó rostforrás, ami hosszabb időn keresztül szívódik fel. Néhány esetben a karfiol túlzott fogyasztása puffadáshoz vagy gázokhoz vezethet.

5. Jót tesz az agynak

Karfiol rendkívül jó B-vitamin és kolin forrás, amely segít az agy fejlődésében, élesíti a memóriát és segíti a tanulást.

The post Karfiol: egy fantasztikus zöldség 5 lenyűgöző előnnyel appeared first on NatúrHírek.

]]>