NatúrHírek http://www.naturhirek.hu EGÉSZSÉG MAGAZIN Fri, 24 Feb 2017 14:41:54 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.6 Ismerje meg a paleo táplálkozást! http://www.naturhirek.hu/2017/02/24/ismerje-meg-paleo-taplalkozast/ http://www.naturhirek.hu/2017/02/24/ismerje-meg-paleo-taplalkozast/#respond Fri, 24 Feb 2017 14:41:54 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2044 A paleolit táplálkozás az ún. diszkordancia-hipotézisen alapul, amely szerint vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozási szokásaitól és rengeteg testmozgással járó életmódjától való eltávolodásunk okozta a modern civilizációs betegségek népességszintű elterjedését.  A paleolit étrend alapját lényegében a sovány húsok, a hal, a tenger gyümölcsei, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek, az olajos magvak és a “jótékony” zsírok képezik. A […]

The post Ismerje meg a paleo táplálkozást! appeared first on NatúrHírek.

]]>
A paleolit táplálkozás az ún. diszkordancia-hipotézisen alapul, amely szerint vadászó-gyűjtögető őseink táplálkozási szokásaitól és rengeteg testmozgással járó életmódjától való eltávolodásunk okozta a modern civilizációs betegségek népességszintű elterjedését. 

A paleolit étrend alapját lényegében a sovány húsok, a hal, a tenger gyümölcsei, a tojás, a gyümölcsök, a zöldségek, az olajos magvak és a “jótékony” zsírok képezik. A paleolit étrend gazdag jó minőségű fehérjékben, Omega-3 és egyszeresen telítetlen zsírsavakban, élelmi rostban, káliumban, vitaminokban és fitotápanyagokban, mérsékelt mennyiségben tartalmaz szénhidrátokat. 

A paleolit táplálkozás az, amelyhez genetikai programunk évmilliók alatt alkalmazkodott, és az ettől való párezer évvel ezelőtti eltávolodásunk (párezer év evolúciós léptékkel nézve mindössze egy szempillantás) és áttérésünk korunk “modern” élelmiszereire az oka a 21. század tömegeket sújtó egészségügyi problémáinak. 

Az evolúciós, vagy paleolit orvoslás betegségelmélete alapvetően megújítja a betegségek szemléletét. A civilizációs betegségek egyenként is levezethetők a nyugati

életmód négy nagy kockázati faktorából, a fénykerülésből, a szénhidrátalapú táplálkozásból, az idegen fehérjék fogyasztásából és a túlzott higiéniából. Erről szól Szendi Gábor Paleolit táplálkozás és korunk betegségei és a Paleolit szakácskönyv II. betegségekről szóló fejezetei. Az evolúciós orvoslás elveinek alkalmazása nem kíván egészségügyi befektetéseket, nem kíván költséges eszközöket, csupán ésszerűen megalapozott életmódváltást.

De megfogalmazódott az a hipotézis is, hogy a vadászó-gyűjtögető étrend irányába tett változások jó hatással vannak az egészségre, különösen a kardiovaszkuláris betegségek megelőzésében. A paleolit étrend jó hatással van az egészséges szervezetre is. Egy 21 napos  vizsgálat szerint, melyben 14 egészséges nőt és férfit vizsgáltak kidült, hogy a résztvevők három hét alatt átlagosan 2,3 kg-ot fogytak, testtömeg indexük 0,8-al csökkent, derékbőségük 1,5 cm-el lett kisebb, és az inzulinrezisztencia is csökkent.

Forrás: Tények-tévhitek

The post Ismerje meg a paleo táplálkozást! appeared first on NatúrHírek.

]]>
http://www.naturhirek.hu/2017/02/24/ismerje-meg-paleo-taplalkozast/feed/ 0
Tankolna Ön fűtőolajat egy Ferrariba? http://www.naturhirek.hu/2017/02/22/tankolna-futoolajat-egy-ferrariba/ http://www.naturhirek.hu/2017/02/22/tankolna-futoolajat-egy-ferrariba/#respond Wed, 22 Feb 2017 15:09:22 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2038 Nyilván nem. Saját testünkbe sajnos gyakran töltünk tápanyagokban szegény élelmiszereket, és ez gyakran meg is látszik teljesítményünkön: szervezetünk ugyanis csak bőséges vitaminellátmánnyal tudja hozni a csúcsformáját. Hogyan működnek a tápanyagok? Hogyan vezérlik a vitaminok az anyagcserét? Miért lassul le az anyagcsere? Az ember, mint egy vegyi üzem Képzelje el a testét egy hatalmas biokémiai üzemként, melynek […]

The post Tankolna Ön fűtőolajat egy Ferrariba? appeared first on NatúrHírek.

]]>
Nyilván nem. Saját testünkbe sajnos gyakran töltünk tápanyagokban szegény élelmiszereket, és ez gyakran meg is látszik teljesítményünkön: szervezetünk ugyanis csak bőséges vitaminellátmánnyal tudja hozni a csúcsformáját. Hogyan működnek a tápanyagok? Hogyan vezérlik a vitaminok az anyagcserét? Miért lassul le az anyagcsere?

Az ember, mint egy vegyi üzem

Képzelje el a testét egy hatalmas biokémiai üzemként, melynek minden egyes másodpercben több millió biokémiai reakció megy végbe. A vitaminok és ásványi anyagok nem egyszerűen csak felgyorsítják ezeket a folyamatokat, hanem ők teszik egyáltalán lehetővé a beindulásukat és lezajlásukat. Ahhoz például, hogy a testünk előállítson egy hormont, vagy lebontsa a táplálékot, tökéletes tervszerűséggel futószalagon egymás után kell lefutnia egy sor bonyolult, több száz különálló szakaszra osztható folyamatnak, amelyek különböző mikrotápanyagokon alapulnak.

De ugyanígy különálló, egyedi üzem a testünk minden egyes sejtje is, melynek megvannak a maga fehérjemolekula gyártósorai, energiaközpontjai, szemétégetői és örökítőanyag-másológépei – amelyek szintén mikrotápanyagokat igényelnek a működésük minden egyes lépéséhez. Sejtjeink biokémiai aktivitása folyamatosan zajlik, ezért folyamatosan igénylik (nem kúraszerűen 1-2-3 hónapig, hanem az év 365 napján) a mikro-tápanyag utánpótlást is – ez pedig különösen fontos, mert a mikro-tápanyagokból, különösen a vízben oldódóakból szervezetünk csak keveset képes raktározni.

Jobban működő anyagcsere – mikro-tápanyagokkal

Értéktelen, mikro-tápanyagokban szegény ételek helyett természetes táplálékokkal és vitaminokkal szükséges feltölteni a szervezetünket! A legtöbben ugyanis tisztában vannak azzal, hogy egy sportkocsiba egyáltalán nem jó ötlet olcsó fűtőolajat tankolni, ám amikor a saját testünk táplálása kerül szóba, valamiért már jóval lejjebb adják az igényeiket. Holott ahogy egy jó autónak jó benzinre, úgy a testünknek tápláló vitaminokra, ásványi anyagokra és nyomelemekre van szüksége.

Miért lassítja le az anyagcserét a vitaminhiány?

Ha a termelési lánc elejéről hiányzik egy vitamin, akkor hátrébb a soron sem tudnak rendesen haladni a dolgok vagy legfeljebb csak kerülő utakon. Az anyagcsere ilyenkor lelassul, és ezzel együtt csökken a teljesítőképességünk is.

Ezért fontos és célszerű az összeset pótolni. Nem csak C-vitamint, nem csak magnéziumot, nem csak az E-vitamint…stb. hanem mindet, egyszerre!

(forrás: Andreas Jopp, Veszedelmes vitaminhiány)

The post Tankolna Ön fűtőolajat egy Ferrariba? appeared first on NatúrHírek.

]]>
http://www.naturhirek.hu/2017/02/22/tankolna-futoolajat-egy-ferrariba/feed/ 0
Egészséget erősítő multivitaminok http://www.naturhirek.hu/2017/02/10/egeszseg-erosito-multivitaminok/ http://www.naturhirek.hu/2017/02/10/egeszseg-erosito-multivitaminok/#comments Fri, 10 Feb 2017 15:19:07 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2028 Létezik egy régi mondás, miszerint „naponta egy alma az orvost távol tartja”. De ez sajnos nem elegendő. Az almán kívül még kell naponta egy banán, egy narancs, egy körte, egy marék sárgarépa, néhány avokádó, egy fej saláta, egy paradicsom és még folytathatnánk a listát… Ön vajon megeszi naponta ezt a gyümölcs, zöldség mennyiséget? Manapság a […]

The post Egészséget erősítő multivitaminok appeared first on NatúrHírek.

]]>
Létezik egy régi mondás, miszerint „naponta egy alma az orvost távol tartja”. De ez sajnos nem elegendő. Az almán kívül még kell naponta egy banán, egy narancs, egy körte, egy marék sárgarépa, néhány avokádó, egy fej saláta, egy paradicsom és még folytathatnánk a listát… Ön vajon megeszi naponta ezt a gyümölcs, zöldség mennyiséget?

Manapság a szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat csak élelmiszerek által szinte lehetetlen biztosítani a szervezetnek. Nem is beszélve arról, hogy az ásványi anyag tartalmú talajok a környezetszennyezés és a növényvédő szerek miatt egyre csökken, valamint a hormonkezelt húsok tápértéke egyre alacsonyabb. Egy évszázaddal ezelőtt, az élelmiszerek még tartalmaztak minden tápanyagot, amire a szervezetnek szüksége volt. De manapság sajnos már nem így van. Ma már szükséges, hogy táplálkozásunkat multivitaminnal egészítsük ki.

Legelőször az első világháború idején határozták meg a napi ajánlott bevitelt (NRV) vitaminokból, amikor is élelmiszer-ellátás korlátozott volt és számos betegség alakult ki a vitaminhiány következtében. Az amerikaiak hozták létre, hogy a minimális vitamin szükségletekkel kivédjék a betegségeket.

A rossz étkezési szokások és a mozgáshiány következtében rák, cukorbetegség, szív- és érrendszeri betegségek alakulhatnak ki. Ásványi anyag és vitaminhiány sorozata indítja el ezen betegségek kialakulását. De egy megfelelő multivitaminnal a szervezet fel van vértezve a szükséges tápanyagokkal, hogy kivédjék a betegségeket.

A multivitamin csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

A túl sok homocisztein a vérben megváltoztathatja a DNS-t, amely szívbetegségeket okazhat, felgyorsítja az öregedést és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Az angol New England Journal of Medicine megállapította, hogy napi egy, folsavat és B-vitamint tartalmazó, multivitamin csökkentheti a homocisztein szintjét.

A multivitaminnal alacsonyabb a rák kockázata

Egy 2003-as tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik 10 éve rendszeresen multivitamint szedtek 30%-kal alacsonyabb volt a vastagbél- és végbélrák kialakulása. D-vitamint tartalmazó multivitaminokról azt találták, hogy a rákos sejtek osztodásának megakadályozásában segítenek. A D-, E-vitamin és a folsav hozzájárul a vastagbél- és emlőrák kialakulásának csökkentéséhez.

A multivitaminok sok antioxidáns tartalmaznak, beleértve C-, E-vitamint és béta-karotint, melyek segítenek harcolni a szabad gyökök ellen. A szabad gyökök instabil molekulák, amelyek a szervezetben keresik az egészséges molekulákat. Amikor a szabad gyökök találkoznak az egészséges molekulákkal ekkor az egészséges molekulák sérülnek. Ha nem avatkozzunk be a szabad gyökök rákot, szívbetegséget és más degeneratív betegségeket okozhatnak. Az antioxidánsok felhajtják a szabad gyököket és semlegesítik őket, megállítva a károsodást.

A multivitamin csökkenti a cukorbetegség kockázatát

Az inzulinrezisztencia előhírnőke a 2-es típusú cukorbetegségnek. Normális, rendes inzulin szint segíti a sejtekbe bekerüljön a glükóz. Inzulinrezisztencia esetében a sejtek “éheznek”, ugyanis a sejt felszínén képződő inzulin-receptorokhoz az inzulin csak gyengén tud kapcsolódni. A hasnyálmirigy mindeközben fokozza az inzulin termelését annak érdekében, hogy elegendő hormont pumpáljon a helyreállításához. A túltermelt inzulin elárasztja a véráramot. A krómot tartalmazó multivitamin segíthet a szervezet normál vércukorszintjét fenntartani és megakadályozni a 2-es típusú cukorbetegség kialakulását.

Egy jól kifejlesztett multivitamin tartalmazza az összes vitamint és ásványi anyagok, amelyek a táplálkozás folyamán kimaradt hézagokat kitölthetik. A multivitamin nem helyettesíti az egészséges táplálkozást, inkább csak kiegészíti azt. Egészséges étrenddel a multivitamin sokkal jobban működik. Fogyasszunk napotna multivitamint a főétkezésünk mellé.

 

Forrás: Naturalnews

The post Egészséget erősítő multivitaminok appeared first on NatúrHírek.

]]>
http://www.naturhirek.hu/2017/02/10/egeszseg-erosito-multivitaminok/feed/ 1
10 dolog, amitől egészséges lesz a szíve http://www.naturhirek.hu/2017/02/08/10-dolog-amitol-egeszseges-lesz-szive/ Wed, 08 Feb 2017 15:32:26 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2020 Mit kell tenni azért, hogy a szívünk – ami a test legfontosabb funkcióját látja el – sokáig egészséges maradjon? Most megmutatjuk, hogy – a rendszeres testmozgás mellett – milyen ételeket fogyasszon ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasában. Íme a szív 10 legjobb tápláléka: 1. Magnézium. A magnézium az egyik […]

The post 10 dolog, amitől egészséges lesz a szíve appeared first on NatúrHírek.

]]>
Mit kell tenni azért, hogy a szívünk – ami a test legfontosabb funkcióját látja el – sokáig egészséges maradjon? Most megmutatjuk, hogy – a rendszeres testmozgás mellett – milyen ételeket fogyasszon ahhoz, hogy ez a kis ketyere még hosszú-hosszú évekig egészségesen dobogjon a mellkasában.

Íme a szív 10 legjobb tápláléka:

1. Magnézium. A magnézium az egyik legfontosabb és leggyakrabban fogyasztott ásványi anyag. Segít megelőzni a szívinfarktust, szabályozza a magas vérnyomást. Ezeken felül más pozitív hatásai is vannak. Ha gyenge az izomzata, csontozata, romlanak a fogai, az mind annak a jele, hogy kevés ásványi anyagot fogyaszt. A becslések szerint a lakosság közel 90%-a magnéziumhiányos.

2. Q-10 koenzim. A Q-10 nélkülözhetetlen tápanyag a szív egészségéhez. Ez az elsődleges szívvédő anyag. Fogyasszon belőle nagy dózisú – pl. 100mg-os – táplálék-kiegészítőt mindennap. Ha szükséges, konzultáljon orvosával, a vele megbeszéltek alapján akár nagyobb mennyiségben is fogyaszthatja.

3. Szelén. Szükség van rá ahhoz, hogy a szervezet Q-10 koenzimet tudjon előállítani, és a felszívódását is segíti. Megvédi a szívet azáltal, hogy gátolja a vérrögképződést, s ily módon csökkenti a szívinfarktus és a szélütés kockázatát is. Növeli a HDL koleszterin arányát a vérben az LDL koleszterin rovására, amellyel szintén a szív és az erek egészségét szolgálja. A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása főleg a dohányosok vagy az infarktuson, szélütésen átesettek számára fontos, de napi vitamin- vagy ásványianyag-adagjában mindenkinek hasznos.

4. D3-vitamin. Számos kutatási adat látott már napvilágot, amely a d-vitamin fontosságára mutat. Rengeteg betegség gyógyítható a segítségével, viszonylag rövid idő alatt. Így van ez a szív egészségével is. Normalizálja a vérnyomást, javítja az inzulin érzékenységet, összességében csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

5. Jód. 1933-ben, Dr. Kenneth Turner, a Harvard Medical School-ban végzett egy kísérletsorozatot nyulakon, amelynek segítségével bebizonyítatta, hogy a jód megakadályozhatja az érszűkület (atherosclerosis) kialakulását a nyulaknál, még abban az esetben is, ha rettenetesen egészségtelen dolgokkal etették őket. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy egyen szemét ételeket, és mellé jó sok jódot, mert ez majd mindent megold. Csupán annyit, hogy a jódtartalmú ételek is segítenek, ha már kialakult a baj. A legjobb, ha emelett minőségi ételeket fogyaszt.

6. Fokhagyma. Számos tanulmány kimutatta, hogy napi egy gerezd fokhagyma gátolja a rossz koleszterin (LDL) kialakulását, és növeli a jó (HDL) koleszterinszintet. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy a fokhagyma segít normalizálni a vérnyomást, és serkenti a vérkeringést. Sokan ezért fogyasztják. Ha nem bírja természetes, nyers formában megenni, szerezzen be fokhagymaolaj-kapszulát. Főzött, párolt állapotban már kevésbé hatásos.

7. C-vitamin. A c-vitamin az egyik legalapvetőbb táplálék egészségünk megőrzése szempontjából. A legjobb, ha minden nap elfogyaszt – vérmérsékletétől és igényeitől függően – 500-2000 mg-ot. Persze, ennél akár sokkal többet is lehet, döntse el, hogy Önnek mi az ideális mennyiség. A c-vitamin javítja az érfalak állapotát, hasznos érrendszeri betegségek esetén, megállítja az állapot romlását, és visszafordítja azt, folyamatos alkalmazásával látványos javulás érhető el. Szerepe van a vérnyomásban is. Fogyassza mindennap!

8. Kakaó. Nem csak finom, de egészséges is. Ide sorolhatjuk a jó minőségű csokit is. Vegyen legalább 70%-os kakaótartalmú étcsokoládét, és egyen rendszeresen néhány kockával. A kakaó olyan flavonokat tartalmaz, amelyek javítják a vérerek működését. Egy természetes, és ínycsiklandó módja az egészség megőrzésének.

9. Cayenne. A gyógynövények királyának is nevezeik, mivel a legerősebb szívbarát anyagokat tartalmazza. Erősíti, serkenti, tonizálja a szívet, kiegyensúlyozza a vérkeringést és a vérnyomást, és lenyugtatja a túl erős szívdobogást. Érdemes kisebb mennyiséggel kezdeni a fogyasztását, mivel igen erős anyag, majd fokozatosan növelni az adagot.

10. Galagonya. Nagyon gazdag flavonoidokban, melyek védik a hajszálereket a káros szabad gyököktől. Normalizálja a vérnyomást, csökkenti a koleszterinszintet és a zsírlerakódást a májban. Csökkenti a szívritmuszavar, az érelmeszesedés, a vérrögök és a magas vérnyomás kialakulásának lehetőségét. Hosszabb ideig kell fogyasztani ahhoz, hogy jótékony hatása érzékelhető legyen.

Természetesen a fentieken kívül még sok olyan táplálék van, ami hozzájárul a szívünk egészségéhez, most néhány igazán fontosat ragadtunk ki. Fogadja meg ezeket a táplálkozási tanácsokat, mozogjon rendszeresen, és meglátja, hogy a szívbetegségek messziről elkerülik majd.

The post 10 dolog, amitől egészséges lesz a szíve appeared first on NatúrHírek.

]]>
Rozmaring egészségre gyakorolt előnyei http://www.naturhirek.hu/2017/01/30/rozmaring/ Mon, 30 Jan 2017 14:08:28 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2007 A rozmaring számos egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Növeli a memóriát, javítja a hangulatot, enyhíti a gyulladásokat és fájdalomcsillapítóként is hatásos. Védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést és méregteleníti a szervezetet. Véd a bakteriális fertőzésektől, megakadályozza a bőr korai öregedést és egyben bőrregeneráló hatással is rendelkezik. A Földközi-tenger térségében őshonos gyógynövényt napjainkban az egyik legsűrűbben használt fűszernövényként […]

The post Rozmaring egészségre gyakorolt előnyei appeared first on NatúrHírek.

]]>
A rozmaring számos egészségügyi előnyökkel rendelkezik. Növeli a memóriát, javítja a hangulatot, enyhíti a gyulladásokat és fájdalomcsillapítóként is hatásos. Védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést és méregteleníti a szervezetet. Véd a bakteriális fertőzésektől, megakadályozza a bőr korai öregedést és egyben bőrregeneráló hatással is rendelkezik.

A Földközi-tenger térségében őshonos gyógynövényt napjainkban az egyik legsűrűbben használt fűszernövényként tartják számon. Jó okkal, hiszen nemcsak az íze és az illata miatt népszerű, hanem a rengeteg jótékony hatása miatt is.

Évelő fás gyógynövény, tudományos neve: Rosmarinus officinalis. A menta család közé tartozó gyógynövény. Kesernyés, fanyar íze ellenére különleges ízt ad a leveseknek, mártásoknak, húsoknak. Az olasz gasztronómiában a legelterjedtebb. Viszonylag csak kis mennyiségben használják, mint ételízesítő, ugyanis kevesen tudják, hogy a levelekben jelen lévő fitokemikáliák és szerves vegyületek milyen jelentős hatással vannak szervezetre.

Javítja a memóriát:

Az egyik legkorábban dokumentált egészségre gyakorolt hatása, hogy javítja a memóriát, növeli a felfogóképességet. Még napjainkban is kutatják, tanulmányozzák, hogy a rozmaring pontosan hogyan teszi ezt az agyműködéssel. De hatására fejlődés figyelhető meg a memóriában. A fiatalos agyműködés megtartásában is segít. A rozmaringot összefüggésbe hozták az időskori kognítiv működés javulásával is, valamint azokkal a kognítiv rendellenességekkel szemben is, mint az Alzheimer-kór és a demencia.

Hangulat és stressz:

A rozmaring illata összefüggésbe hozható a hangulat javulásával. Tisztítja az elmét, enyhíti a stresszt és a krónikus szorongást, vagy javítja a stressz hormon egyensúlyát. Hasonló a hatás, ha a rozmaringot ételhez adjuk, vagy ha a levelekből kivont esszenciát külsőleg krémként alkalmazzuk.

Immunerősítő:

Különböző betegségek, kórokozók veszélyeztethetik az immunrendszert, károsíthatják a szervezetet. A rozmaring aktív összetevői természetes antioxidánsok, gyulladásgátlók és rákmegelőzők. Az antioxidáns vegyületek másodlagos védelmi vonalat alkotnak a szervezet immunrendszere mögött. A rozmaring jelentős mennyiségű immunerősítő vegyületet tartalmaz, mint a rozmaringsav, kávésav, betulic-sav és karnozin.

Antibakteriális:

A rozmaring immunerősítő tulajdonságai mellett kifejezetten erős a bakteriális fertőzésekkel szemben, különösen a gyomorban. A H.pylori baktérium egy gyakori és nagyon veszélyes kórokozó. Elősegíti a gyomorfekély és a gyomorrák kialakulását. Kimutatták, hogy a rozmaring megakadályozza ennek a baktériumnak a növekedését és el is pusztíthatja azt. Hasonlóképpen tudja megakadályozni a staphylococcus fertőzéseket is, amelyek emberek százait öl meg évente.

Gyomorbántalmakra:

A rozmaringot számos kultúrában használják gyomorbántalmakra. Természetes orvosság a gyomoridegesség, székrekedés, puffadás, hasmenés esetén. Gyulladáscsökkentő és élénkítő hatású, segít szabályozni az emésztő- és bélrendszert.

Kellemes lehelet:

A rozmaring, mint természetes antibakteriális szer, frissíti a levegőt és javítja a szájüreg egészségét. Egy pohár vízbe áztatott rozmaringos folyadékkal való gargarizálás megszünteti a baktériumokat a szájüregben.

Stimulálja a vérkeringést:

A rozmaring, mint élénkítőszer működik a szervezetben, így növelve a vörösvértestek termelését és a vér áramlását. Segít oxigénnel feltölteni a létfontosságú szerveket.

Fájdalomcsillapító:

A rozmaringot kenőcs és krém formában már több száz éve használnak fájdalomcsillapítóként. Viszont a rozmaring levelek ételekhez való felhasználása is hatásos lehet fejfájásra, migrénre.

Gyulladáscsökkentő:

A gyulladáscsökkentés talán a legfontosabb tulajonsága a rozmaringnak. Karnozin és karnozinsav – két erős antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyület – is megtalálható a rozmaringban, amelyek csökkentik az izmok, erek, ízületek gyulladását. Hatékony gyógymód vérnyomás, köszvény, fizikai terhelés, vagy műtéti fájdalmak kezelésére is. Csökkenti a szív- és érrendeszeri gyulladásokat, segít növelni a szív egészségét, megakadályozza az érelmeszesedés megjelenését.

Méregtelenítő:

A rozmaring vízhajtó jellegű, hozzájárul a méreganyagok kiürítéséhez. Emellett növeli a vizeletürítés sebességét, így segít kiüríteni a kórokozókat és a méreganyagokat a szervezetből.

Egészséges bőr:

A rozmaring a bőr öregedés megelőzéséről is ismert. A rozmaring fogyasztásával és a leveleiből kivont illóolajok helyi akalmazásáról kimutatták, hogy javítja a bőr minőségét, gyógyítja a bőrhibákat és hidratálja is azt.

Esetleges mellékhatások:

A rozmaring illóolaj belsőleg nem fogyasztható, de a rozmaring levelének fogyasztása normál étkezési arányban veszélytelen. Az illóolaj külsőleg, vagy párológtatva, fürdővízbe alkalmazható. Menta félékre való allergia esetén előfordulhat kellemetlen érzés, de a reakciók általában enyhék.

Forrás: Organic Facts

The post Rozmaring egészségre gyakorolt előnyei appeared first on NatúrHírek.

]]>
A legjobb immunerősítő ételek télen http://www.naturhirek.hu/2017/01/24/legjobb-immunerosito-etelek-telen/ Tue, 24 Jan 2017 14:30:24 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2000 Egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen fontos a hideg időben és influenza szezonban. A téli megfázásos időszak általában októbertől áprilisig tart. Ahhoz, hogy immunrendszerünk egy valódi rendszer legyen, a működését egyensúlyba kell tartani. Ehhez az egyensúlyhoz az szükséges, hogy egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonafélét. Dr. Sears azt állítja, hogy a legfontosabb immun-növelő […]

The post A legjobb immunerősítő ételek télen appeared first on NatúrHírek.

]]>
Egész évben fontos immunerősítő ételeket fogyasztani, de különösen fontos a hideg időben és influenza szezonban. A téli megfázásos időszak általában októbertől áprilisig tart.

Ahhoz, hogy immunrendszerünk egy valódi rendszer legyen, a működését egyensúlyba kell tartani. Ehhez az egyensúlyhoz az szükséges, hogy egyen sok zöldséget, gyümölcsöt és gabonafélét. Dr. Sears azt állítja, hogy a legfontosabb immun-növelő az E-vitamin, A-vitamin, C-vitamin, bioflavonoidok, karotinoidok, szelén, omega-3 és a cink.

Az alábbi tápanyagokat tegye fel az étlapjára:

  • Citrusfélék: A C-vitamin nagy mennyiségben megtalálható a citrusfélékben. A C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát a fertőzésekkel szemben, valamint megakadályozza a vírusok elszaporodását. A C-vitaminok és a bioflavonoidok együtt dolgoznak a megfelelő védelemért.
  • Gabonafélék: Bőségesen ellátnak tápanyaggal, azonban nagyon sokat kell megenni belőle. Érdemes kiegészíteni a táplálkozást E-vitaminnal vagy válassza a csíráztatott magokat, ugyanis tele vannak E-vitaminnal és cinkkel.
  • Sárgarépa: Ez a zöldség rengeteg béta-karotint termel, ami természetes védelmet nyújt a sejteknek. Serkenti az immunsejteket és véd a rák ellen.
  • Fokhagyma: Antioxidánsban és szelénben gazdag tápanyag, amely harcol a betolakodók ellen. Nyersen érik el a legjobb hatást, de fogyaszthatja levesek és mártások formájában is.
  • Mandula: Fehérjében és cinkben gazdag élelmiszer. Erősíti az immunrendszert és védi a bőrt a kiszáradástól.
  • Lenmagolaj: Omega-3 zsírsavat tartalmaz. A lenmagolaj, a görcsös összehúzódás enyhítésére is szolgál. Nagyon könnyű alkalmazni, ugyanis elég belőle 1-3 teáskanál a salátára.
  • Brokkoli: Ez a zöldség is egy nagyszerű immunerősítő, amit könnyen az asztalra tud tenni. Az immunrendszer megküzdését a különféle fertőzésekkel segíti a glutation vegyület is, amely egy erőteljes antioxidáns hatású molekula, ami megtalálható a brokkoliban is.

Forrás: Naturalnews.hu

The post A legjobb immunerősítő ételek télen appeared first on NatúrHírek.

]]>
Olajfalevél kivonat a cukorbetegség kezelésére http://www.naturhirek.hu/2017/01/18/olajfalevel-kivonat-cukorbetegseg-kezelesere/ http://www.naturhirek.hu/2017/01/18/olajfalevel-kivonat-cukorbetegseg-kezelesere/#comments Wed, 18 Jan 2017 15:05:54 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=1995 Az olíva levelét az egész világban használják gyógyászati célokra, de már a bibliai időkben is ismerték, alkalmazták. A modern kutatások megerősítették azt az ősi bölcsességet, miszerint az olajfa levele hatékony a szív- és érrendszeri betegségekre, viszont a frissebb kutatások szerint az olívalevélben fellelhetők olyan bioaktív vegyületek, amelyek a cukorbetegek számára természetes és hatékony megoldás lehet. […]

The post Olajfalevél kivonat a cukorbetegség kezelésére appeared first on NatúrHírek.

]]>
Az olíva levelét az egész világban használják gyógyászati célokra, de már a bibliai időkben is ismerték, alkalmazták. A modern kutatások megerősítették azt az ősi bölcsességet, miszerint az olajfa levele hatékony a szív- és érrendszeri betegségekre, viszont a frissebb kutatások szerint az olívalevélben fellelhetők olyan bioaktív vegyületek, amelyek a cukorbetegek számára természetes és hatékony megoldás lehet.

2015-ös tanulmány

Egy új-zélandi egyetem (Univerity of Auckland) tanulmánya szerint az olívalevél pozitív hatást gyakorolt az olyan cukorbetegekre, akik minden nap használták a kivonatot. A kutatók konkrétan azt találták, hogy a rendszeres olívalevél szedése nem csak növeli a hasnyálmirigy béta-sejt inzulin termelését, hanem alacsonyabban tartja az inzulinszintet a sejtekben, így az inzulin hatékonyabban szabályozza a vércukorszintet.

A tanulmány felépítése

A kutatásban, amiben 46 túlsúlyos férfit tanulmányoztak, két részre osztották a csoportot. Az egyik része placebót kapott, a másik részének olívalevél kivonatot adtak, melyben ismert volt két fontos bioaktív vegyület: az oleuropein és hydroxyrosol. A hat hetes kezelést követően, átállították az eredetileg placebóval kezelteket is az olívalevél kivonat szedésére.

Azt találták, hogy mindkét csoportnál az olívalevél képes volt emelni az inzulin termelését a béta-sejteknél, a hasnyálmirigyben 28%-kal, míg ezzel egyidejüleg mintegy 15%-kal csökkent az inzulinrezisztencia sejtek száma. Mindkét tényező együttesen napról-napra javította a vércukorszintet. Ezek alapján mértek glükóz tolerancia tesztet. A glükoz/inzulin görbe méréséből állapították meg a hasnyálmirigy béta-sejtek aktivitását. A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy mindez az olívalevél hatása volt.

Érdekesség az is, amit a kutatók megjegyeztek, hogy míg a legtöbb hagyományos gyógyszerek csak nővelik az inzulintermelést, addig az olívalevél kivonat képes csökkenteni az inzulinrezisztenciát is. Összességében nagyon hatásosnak bizonyult és nincs káros mellékhatása sem.

Röviden, úgy tűnik, hogy ez a szerény olívalevél az egyik válasz a világméretű cukorbetegségre. Remélhetőleg a kutatások e vonalak mentén folytatódnak és további betegségek kezelésében is eredményes lesz az olajfa levele.

The post Olajfalevél kivonat a cukorbetegség kezelésére appeared first on NatúrHírek.

]]>
http://www.naturhirek.hu/2017/01/18/olajfalevel-kivonat-cukorbetegseg-kezelesere/feed/ 1
A K2-vitamin, mint slusszkulcs http://www.naturhirek.hu/2017/01/10/k2-vitamin-mint-slusszkulcs/ Tue, 10 Jan 2017 16:01:44 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=1990 A K-vitamin úgy működik a szervezetben, akár egy autó slusszkulcsa. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van a kalcium, amit egy fehérje szállít a vérünkből a csontokba és ennek a fehérjének a működéséhez K-vitamin szükséges. Vagyis, ahhoz, hogy a kalcium beépüljön gyakorlatilag szükség van egy speciális fehérjére, amit a K-vitamin működtet. A nagyüzemi állattartás miatt sajnos […]

The post A K2-vitamin, mint slusszkulcs appeared first on NatúrHírek.

]]>
A K-vitamin úgy működik a szervezetben, akár egy autó slusszkulcsa. Ezt úgy kell elképzelni, hogy van a kalcium, amit egy fehérje szállít a vérünkből a csontokba és ennek a fehérjének a működéséhez K-vitamin szükséges. Vagyis, ahhoz, hogy a kalcium beépüljön gyakorlatilag szükség van egy speciális fehérjére, amit a K-vitamin működtet.

A nagyüzemi állattartás miatt sajnos a K-vitamin bevitele is megváltozott. Ahhoz, hogy a szükséges mennyiséget bevigye a szervezetében, ahhoz naponta meg kellene ennie 4kg marhahúst vagy 5l joghurtot.

Miért fogyassza?

1. Megakadályozza az érrendszeri betegségeket

A K-vitamin segít megelőzni a meszedést azt artériákban. Jelentős szerepe van a véralvadásban, így megakadályozva az elvérzés veszélyét. Egészségesen tartja a szívet és csökkenti a szívroham kialakulásának kockázatát.

2. Elengedhetetlen az erős csontokhoz és fogakhoz

Kölcsönhatásban van a D3-vitaminnal és a kalciummal. Terhesség idején nagyon ajánlott a szedése, hogy a fogaink épek maradjanak. A K-vitaminról megállapították, hogy nagyon fontos abban is, hogy támogassa a csontképződést, illetve véd az olyan problémákkal szemben is, mint a csontritkulás vagy a csonttörések.

3. Hölgyek, van megoldás visszérre

Mivel a K2 jól átmossa az artériákat, ezért nagyon jól boldogul a visszértágulattal. A szakértők azt állítják, hogy a K2-vitaminos krémmel hatékonyan lehet csökkenteni a visszerek nagyságát, a sötét karikákat a szem alatt, a horzsolásokat, hegeket és stírákat, valamint ezzel a krémmel lehet gyógyítani a rosaceát és felgyorsítani a sebgyógyulást és az égési sérülések eltűnését is.

A következő K­-vitaminban gazdag ételeket ajánljuk:

– friss, nyers salátafélék és zöld levelű zöldségek, mint a spenót vagy a brokkoli, a petrezselyemzöld, fodros kel
– répafélék, vörös káposzta, uborka, póréhagyma, zeller, articsóka, borsó és bab
– tejtermékek, mint a túró, tejszín vagy tej
– oliva­ és szőlőmagolaj
– sovány hús (győződjön meg róla, hogy rendesen átsült)

The post A K2-vitamin, mint slusszkulcs appeared first on NatúrHírek.

]]>
Ez történik, ha kevés magnézium van a szervezetben http://www.naturhirek.hu/2017/01/10/ez-tortenik-ha-keves-magnezium-van-szervezetben/ Tue, 10 Jan 2017 12:52:16 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=1987 Legtöbben nem veszik komolyan a magnézium fontosságát, pedig elengedhetetlen ásványi-anyag az agy, a szív és az izmok működéséhez. A vizsgálatok azt igazolják, hogy az egészséges magnéziumszint helyreállítása a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát 40%-kal, a hirtelen szívhalált 77%-kal, a rákot 50%-kal és a bármilyen okból bekövetkező halálozást 40%-kal csökkenti le. Hiánya manapság már sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk. Van […]

The post Ez történik, ha kevés magnézium van a szervezetben appeared first on NatúrHírek.

]]>
Legtöbben nem veszik komolyan a magnézium fontosságát, pedig elengedhetetlen ásványi-anyag az agy, a szív és az izmok működéséhez. A vizsgálatok azt igazolják, hogy az egészséges magnéziumszint helyreállítása a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát 40%-kal, a hirtelen szívhalált 77%-kal, a rákot 50%-kal és a bármilyen okból bekövetkező halálozást 40%-kal csökkenti le. Hiánya manapság már sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk.
Van pár figyelmeztető jele, hogy itt az ideje pótolni a hiányosságot:

1. Izomgörcsök
A magnézium elengedhetetlen az izmok működéséhez, enélkül a test mindig görcsös állapotban lenne. A nem megfelelő magnéziumszint okozhat izomrángást, éjszakai lábgörcsöket, arc tikkelést és izomgörcsöket.

2. Depresszió
A magnézium a hangulatszabályozó szerotonin termelése és működése szempontjából jelentős. A magnéziumszint növelése javíthat a lelkiállapotán, csökkentheti az idegességet és a szorongást, aminek pedig hatására sokkal jobban tud aludni is.

3. Helytelen szívműködés
Mint, azt korábban említettük, hogy a magnézium hatással van az izmokra, így a szív izmai sem kivételek. Az elégtelen magnézium okozhat szívritmuszavart, ami később elősegíti a stroke és a szívinfarktus kialakulását.

4. Vesekő
A vesekövek megelőzésében azért fontos, mert csökkenti a kalcium-oxalát (ami az egyik leggyakoribb kőfajta alkotóeleme) mennyiségét, ezáltal gátolva a vesekő kialakulását.

A magnézium legnagyobb mennyiségben a zöldségfélékben, a hüvelyesekben, a különböző gabonafélékben (főleg azok héjában), a gyümölcsökben, a tejtermékekben és a halfélékben található meg.

The post Ez történik, ha kevés magnézium van a szervezetben appeared first on NatúrHírek.

]]>
100% természetes gyógymód a hideg és az influenza ellen http://www.naturhirek.hu/2017/01/04/100-termeszetes-gyogymod-hideg-es-az-influenza-ellen/ Wed, 04 Jan 2017 08:02:50 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=1979 A megfázás és az influenza gyakran előforduló betegség, de különösen jellemző a hideg téli hónapokban. Viszont, ha nem kezeljük időben, akkor súlyosabb betegségek is kialakulhatnak. Mit lehet tenni, hogy megállítsuk a virus terjedését és hogyan tudjuk felgyorsítani a gyógyulási időt? Lássunk egy természetes, házi gyógymódot, amely segít a hideg időben megelőzni a megfázást és az influenzát. […]

The post 100% természetes gyógymód a hideg és az influenza ellen appeared first on NatúrHírek.

]]>
A megfázás és az influenza gyakran előforduló betegség, de különösen jellemző a hideg téli hónapokban. Viszont, ha nem kezeljük időben, akkor súlyosabb betegségek is kialakulhatnak. Mit lehet tenni, hogy megállítsuk a virus terjedését és hogyan tudjuk felgyorsítani a gyógyulási időt? Lássunk egy természetes, házi gyógymódot, amely segít a hideg időben megelőzni a megfázást és az influenzát.

Ehhez a házi praktikához csupán a következő összetevőkre van szükségünk: 1 fej vöröshagyma, 1 citrom leve, 2 evőkanál méz és 2 csésze víz.

Elkészítése rendkívül egyszerű. Az apróra vágott hagymára öntsünk forró vizet és 10-15 percig főzzük tovább, majd hagyjuk kihűlni a keveréket. Szűrjük át, adjuk hozzá a mézet és a citrom levét. Igyunk belőle naponta háromszor és máris érezhetjük, hogy enyhíti a megfázás tüneteit.

Az italkeverék összetevői külön-külön is erősítik az immunrendszert, de így egyben még hatékonyabb lehet, ugyanis a hagyma gyulladásgátló és vírusellenes tulajdonságairól is ismert, míg a citrom gazdag C-vitamin forrás és erős immunerősítő. Egy csésze citromos víz az első, ami “felébreszti” az egészséget. A harmadik összetevője a méz, amely amellett, hogy édesebbé teszi az italt, még antibakteriális, gomba- és virusellenes tulajdonságokkal is rendelkezik.

Próbálja ki és legyen egészséges természetesen!

Forrás: Naturalnews

The post 100% természetes gyógymód a hideg és az influenza ellen appeared first on NatúrHírek.

]]>