NatúrHírek http://www.naturhirek.hu EGÉSZSÉG MAGAZIN Thu, 24 May 2018 15:47:05 +0000 hu-HU hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.5.14 15 ok, hogy miért fogyasszon Omega 3 zsírsavakat http://www.naturhirek.hu/2018/04/26/15-ok-az-omega-3-fogyasztasa-mellett/ Thu, 26 Apr 2018 09:57:24 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2381 Az Omega-3 rendszeres fogyásztásáról Az omega-3 zsírsavak rendkívül fontos tápanyagok. Rengeteg egészségügyi előnnyel jár a fogyasztásuk a szervezet és az agy számára. Igen sok tanulmány született az omega 3 zsírsavak hatásaival kapcsolatban az elmúlt években.  Íme 15 olyan egészségügyi előny, amiért nagyon megéri rendszeresen fogyasztani őket. 1. Az omega 3 zsírsavak felveszik a harcot a […]

The post 15 ok, hogy miért fogyasszon Omega 3 zsírsavakat appeared first on NatúrHírek.

]]>
Az Omega-3 rendszeres fogyásztásáról

Az omega-3 zsírsavak rendkívül fontos tápanyagok. Rengeteg egészségügyi előnnyel jár a fogyasztásuk a szervezet és az agy számára. Igen sok tanulmány született az omega 3 zsírsavak hatásaival kapcsolatban az elmúlt években.  Íme 15 olyan egészségügyi előny, amiért nagyon megéri rendszeresen fogyasztani őket.

1. Az omega 3 zsírsavak felveszik a harcot a depresszió ellen

A depresszió az egyik leggyakoribb mentális zavar a világon. A tünetek közé tartozik a tartós szomorúság, a letargia, tartós kedvetlenség, szorongás, aggodalom…stb.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy az omega-3-t rendszeresen fogyasztó emberek kisebb valószínűséggel lesznek depressziósak (referencia: 1.; 2.)

Sőt, ha depresszióban vagy szorongásban szenvedő emberek elkezdik az omega-3 kiegészítők szedését, akkor tüneteik jobbak ( 3 , 4 ).

Háromféle omega-3 zsírsav közül (ALA, EPA és DHA)  az EPA a legjobb a depresszió elleni harcban ( 5).

Egy tanulmány szerint az EPA ugyanolyan hatásos volt a depresszió ellen, mint a Prozac, ami egy antidepresszáns gyógyszer.  Fontos megjegyezni, hogy a jótékony hatást körülbelül 1000 mg EPA bevitelével érhető el.  Ha Omega 3 készítményt vásárol, nézze meg mindig az EPA tartalmát a címkén. Az Omega-3 kiegészítők segíthetnek a depresszió és a szorongás megelőzésében és kezelésében. Úgy tűnik, hogy az EPA az egyik leghatékonyabb tápanyag a depresszió elleni küzdelemben.

2. Az Omega-3 zsírok javíthatják a szem egészségi állapotát

A DHA (az omega-3 másik fajtája) az agy és a szem retina egyik fontos strukturális összetevője. Ha nem fogyaszt elegendő DHA-t, látási problémák merülhetnek fel. (6)

Segíthet megakadályozni a makuladegenerációt, ami látáskárosodást és vakságot okozhat.

3. Jó hatással van a bébik agyának és látásának fejlődésére

Az Omega-3 zsírsavak kulcsfontosságúak a csecsemők fejlődéséhez. A DHA  fontos építőeleme az agynak és a szem retinájának. A DHA-tartalmú táplálékkal táplált csecsemőknek jobb látásuk van, mint azoknak a csecsemőknek, akik nem kaptak Omega 3 tartalmú táplálékokat.

Az omega-3 fogyasztás a terhesség alatt számos, a gyermek számára igen nagy előnnyel jár. Például:

  • Magasabb intelligencia
  • Jobb kommunikáció és szociális készségek
  • Kevesebb viselkedési probléma
  • Csökkent az ADHD, az autizmus és az agyi bénulás veszélye

Az omega 3 fogyasztás a terhesség alatt és után kulcsfontosságú a gyermek fejlődéséhez. A hiány az alacsony intelligenciával, rossz látással és több egészségügyi probléma fokozott kockázatával függ össze. Az Omega-3 kiegészítők csökkenthetik az ADHD tüneteit a gyermekeknél. Javítják a figyelmet és csökkentik a hiperaktivitást, az impulzivitást és az agressziót

4. Omega-3 fogyasztásával csökken a szívbetegség kockázata

Omega-3 zsírsavak

Szívroham és agyvérzés a vezető halálok. Évtizedekkel ezelőtt a kutatók megfigyelték, hogy a halászó közösségeknél viszont nagyon alacsony ennek a betegségnek az előfordulási aránya. Ezt részben az omega-3 fogyasztás okozta ( 6 , 7 ). Az omega 3 zsírsavaknak számos pozitív hatása van a szív egészségére.

Ezek például:

  • Az Omega-3 zsírsavak jelentősen csökkenthetik a triglicerideket (káros vérzsír szint), általában 15-30% -kal
  • Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a vérnyomást a magas vérnyomásban szenvedőknél.
  •  Növelhetik a HDL (a “jó”) koleszterinszintet
  • Segítenek, hogy ne tapadjanak össze a vérlemezkék, így megakadályozza a káros vérrögök kialakulását.
  • Segítik megőrizni az arétriák egészségét. Ezek a zsírsavak segítenek megakadályozni a plakkokat, amelyek szűkíthetik és megkeményíthetik az artériákat
  • Csökkentik a gyulladásos reakció során felszabaduló anyagok termelését .

5. Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik a metabolikus szindróma tüneteit

A metabolikus szindróma napjaink leggyakoribb anyagcsere zavara. (a metabolikus szindróma esetén az anyagcserének egy időben több egymással párhuzamos zavara is van) Tünetei között szerepelhet a hasi elhízás, a magas vérnyomás, magas vércukorszint, és a kóros vérzsír összetétel. Ez jelentős probléma, mivel számos más betegség kialakulásának kockázatát növeli. Ezek közé tartozik a szívbetegség és a cukorbetegség.

Az Omega-3 zsírsavak csökkenthetik az inzulinrezisztenciát és a gyulladást, és javíthatják a metabolikus szindrómában szenvedő betegek szívbetegségeit ( 8 , 9 , 10 ).

6. Gyulladáscsökkentő hatás

A gyulladás egy fontos eleme az immunrendszerünknek. Szükségünk van rá a fertőzések leküzdésére és a károsodások kijavítására. De kétféle gyulladás létezik. Akut és krónikus. Az akut, az immunrendszer egészséges válasza egy fertőzésre vagy sérülésre. Azonban néha a gyulladás hosszú ideig fennáll, még fertőzés vagy sérülés nélkül is. Ezt nevezik krónikus (hosszú távú) gyulladásnak.

A hosszútávon fennálló gyulladás szinte minden krónikus nyugati betegséghez járulhat hozzá, beleértve a szívbetegséget és a rákot.

Több vizsgálat is kapcsolatot mutatott a magasabb omega-3 bevitel és a gyuladáscsökkenés között ( 11 , 12 , 13 ).

7. Küzdelem az autoimmun betegségek ellen

Az autoimmun betegségekben az immunrendszer az egészséges sejteket összetéveszti az idegen sejtekkel, és támadni kezdi őket. Például az 1-es típusú cukorbetegség esetén. Ebben a betegségben az immunrendszer megtámadja az inzulin termelő sejteket a hasnyálmirigyben.

A születés utáni első évben a megfelelő mennyiségben bevitt Omega-3 csökkenti az autoimmun betegségek kockázatát (1-es típusú cukorbetegségét, vagy a sclerosis multiplexét) ( 14 , 15 , 16 ).

Az omega-3 zsírsavak segítenek a lupus, a reumatoid arthritis, a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a pikkelysömör ( 17 , 18 , 19 , 20 ) kezelésében.

8. Mentális rendellenességek ellen

A pszichiátriai rendellenességben szenvedő embereknél jellemzően alacsony az omega 3 szint. ( 21 ).

Az omega-3 kiegészítők csökkenthetik a skizofrénia és a bipoláris zavarban szenvedő emberek hangulatváltozásainak gyakoriságát ( 22 , 23 , 24 ). Sőt, az omega-3 zsírsavakkal való kiegészítés szintén csökkentheti az erőszakos magatartást ( 24 ).

9. Alzheimer-kór ellen

Az agyműködés csökkenése úgy tűnhet, hogy az öregedés elkerülhetetlen következménye.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a magasabb omega-3 bevitel összefügg az életkorral összefüggő mentális hanyatlás csökkenésével és az Alzheimer-kór kockázatának csökkentésével ( 25, 26 , 27 ).

10. Rákmegelőzés

A rák szintén vezető halálok a nyugati világban. Az omega-3 zsírsavak csökkenthetik bizonyos daganatos megbetegedések kockázatát.

Például azoknál az embereknél, akik a legtöbb omega-3-at fogyasztják, akár 55% -kal alacsonyabb a vastagbélrák kockázata. ( 28 , 29 ).

Emellett egyes kutatások szerint az omega-3 fogyasztás a nőknél  a mellrák, a férfiaknál a prosztatarák kockázatának csökkenésével függ össze. Bár nem minden kutatás bizonyítja az egyértelmű kapcsolatot, ártani nem árt a több hal, és omega-3 fogyasztás. ( 3031 ).

11. Csökkentheti az asztmát gyermekeknél

Az asztma egy krónikus tüdőbetegség, melynek tünetei, mint a köhögés, a légszomj és a zihálás. A súlyos asztmás rohamok nagyon veszélyesek lehetnek.  Sajnos az elmúlt években egyre több az asztmás megbetegedés.

Több tanulmány hozta összefüggésbe az omega-3 fogyasztást az asztma alacsonyabb kockázatával mind a gyermekek mind a fiatal felnőttek körében ( 32 , 33 ).

12. Csontritkulás, ízületi gyulladás

A csontritkulás és az ízületi gyulladás két gyakori rendellenesség, amelyek a csontrendszerre hatnak.

Az omega 3 zsírsavak javíthatják a csontszilárdságot a csontokban lévő kalcium mennyiségének növelésével. Ez csontritkulás kockázatának csökkenéséhez vezet ( 34 , 35 ).

Az Omega-3 zsírok segíthetnek az ízületi gyulladásban is. Csökkentik az ízületi gyulladás kialakulásának esélyét, de  a már meglévő ízületi gyulladásnál is hatékonyan segítenek.  ( 36 )

13. Menstruációs fájdalom ellen

Menstruációs fájdalom egy igen kellemetlen érzés. Jelentős negatív hatással lehet a nők életminőségére.

Azoknál a nőknél, akik több omega 3-at fogyasztanak enyhébben jelentkeznek a menstruációs fájdalmak ( 37, 38 ).

Egy tanulmány azt is kimutatta, hogy az omega-3 kiegészítés hatékonyabb volt, mint az ibuprofen , a súlyos menstruációs fájdalom kezelésére. ( 39 )

14. Az omega-3 zsírsavak javíthatják az alvást

A jó alvás az optimális egészség egyik alapja. A kevés, vagy rossz minőségű alvás számos betegséghez kapcsolódik. Ilyen az elhízás, a cukorbetegség és a depresszió

Mind a gyermekek, mind a felnőttek körében végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az omega-3 kiegészítés növeli az alvás hosszát és minőségét ( 40 , 41 ).

15. Az Omega-3 fogyasztás védi a bőrt

A DHA a bőr egyik összetevője. A felelős a sejtmembránok egészségéért, amelyek a bőr nagy részét alkotják. Az EPA számos módon segít a bőr egészségének fenntartásában. Például, segít megőrizni a bőr hidratáltságát, segíti a szőrtüszők egészségének fenntartását, és hozzájárul a bőr korai öregedésének megőrzéséhez. Az Omega-3 zsírsavak védik a bőrt a napsütés káros hatásaitól. (42)

Mint látható, az Omega-3 zsírsavak hihetetlenül fontosak az optimális egészség érdekében. Az egészséges ételekből történő bevétel , mint például a zsíros halak hetente kétszer történő fogyasztása, a legjobb módja az optimális omega-3 bevitel biztosításának.

Azonban ha ezt nem tudja megtenni érdemes étrend-kiegészítővel pótolni. Az Omega-3 étrend-kiegészítő, egy olcsó és hatékony módja ezeknek az igen hasznos zsírsavaknak a pótlására!

forrás: healthline.com

The post 15 ok, hogy miért fogyasszon Omega 3 zsírsavakat appeared first on NatúrHírek.

]]>
Közeledik a Húsvét! Együnk tojást! http://www.naturhirek.hu/2018/03/26/husvet-tojas/ Mon, 26 Mar 2018 11:35:22 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2377 A tojás rendszeresen a reggeli része volt századokon keresztül számos kultúrában. Az emberek úgy tartották, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor hasonlóképpen tudja táplálni őket is.  Milyen betegségek megelőzésében segít? Miért együnk tojást? Együnk tojást, mert javítja a szem egészségét A tojássárgája tartalmaz két fontos karotinoidot […]

The post Közeledik a Húsvét! Együnk tojást! appeared first on NatúrHírek.

]]>
A tojás rendszeresen a reggeli része volt századokon keresztül számos kultúrában. Az emberek úgy tartották, hogy ha a tojás elegendő tápanyagot tartalmaz ahhoz, hogy egy egész csirke kifejlődjön belőle akkor hasonlóképpen tudja táplálni őket is.  Milyen betegségek megelőzésében segít? Miért együnk tojást?

Együnk tojást, mert javítja a szem egészségét

A tojássárgája tartalmaz két fontos karotinoidot a luteint és a zeaxantint, ami kutatások szerint segít megelőzni az időskori vakságot, a korral járó makula degenerációt, illetve csökkenti a szürke hályog kifejlődésének kockázatát. Ezek a karitinoidok – amik a sárgás, narancssárgás színét adják a tojás sárgájának antioxidánsként viselkednek a szemben, megvédik a szabad gyökökkel szemben amik rongálást okoznak a retinában. Egy 2004 decemberében, a Journal of the American College of Nutritionban megjelent tanulmány szerint a tojásban található luteint és a zeaxantint könnyebben képes a testünk hasznosítani, mint például a leveles zöldségekben találhatót.

Kiváló minőségű fehérje forrás

A testépítőknek nagyon jó okuk van a rendszeres tojásfogyasztásra. Egy főt tojás körülbelül 6 g fehérjét tartalmaz. A benne található fehérje rendkívül könnyen emészthető és jól felszívódik. Ezért  tökéletes fehérjeforrás a felnőttek és a gyerekek számára egyaránt.

A tojás, bár nem kifejezetten kapcsolódik a fogyókúrához, magas fehérje tartalma miatt, hosszú időre jóllakottnak érzi tőle magát az ember. Ezért hatékony kiegészítője lehet a tavaszi diétáknak. Ez az egyik oka, hogy sok kultúrában hagyományos reggeli étel, főleg a nehéz fizikai munkát végzők és a mezőgazdasági dolgozók fogyasztják. Órákkal a reggeli után is jóllakottak és van energiájuk a munkavégzéshez.

Kolinban gazdag

A tojás az egyik legjobb természetes forrása kolinnak, ami egy B-vitamin fajta és a lecitin egyik alkotóeleme. A kolin elengedhetetlen ahhoz, hogy a szervezet összes sejtje jól működjön, illetve tápanyagok eljussanak a sejtekhez és idegsejtekhez, ezáltal javítva a memóriát.

Egy massachusettsi egyetem kutatásai megerősítik, hogy a kolinban gazdag ételek közvetlenül javítják az agyi funkciókat.

Továbbá egy, a The FASEB Journal-ben megjelent kutatás megállapította, hogy azoknál a nőknél ahol magas volt a kolin fogyasztás 24%-kal kevesebb eséllyel alakult ki mellrák, mint azoknál akiknek alacsony volt a kolin bevitele.

Ezen kívül B-1, B-2, B-6, B-12, folsav és B-5 vitamin is található a tojásban. Ezek a vitaminok együtt segítenek az egészséges idegrendszert fenntartásáért. Ráadásul b-12 vitamin főleg állati eredetű termékekben található, ezért a tojás különösen értékes a vegetáriánusoknak.

Végül…együnk tojást, mert rengeteg nyomelemet tartalmaz

A nutritiondata.self.com szerint egy nagy főtt tojás tartalmazza a kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, nátrium, cink és mangán ajánlott napi bevitelének 1-9%-át. Egy tojás körülbelül 15 mikrogramm szelént tartalmaz ami 22%-át fedezi az ajánlott napi bevitelnek. A szelén fontos antioxidáns, ami segíthet az immunrendszer erősítésében, a degeneratív betegségek (pl. rák) megelőzésében, és stabilizálja a koleszterin szintet.

Forrás: Naturalnews.com

The post Közeledik a Húsvét! Együnk tojást! appeared first on NatúrHírek.

]]>
5 élelmiszer a jó alvásért http://www.naturhirek.hu/2018/03/14/5-elelmiszer-jo-alvasert/ Wed, 14 Mar 2018 07:31:19 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2374 Nehezen alszik el? Nem alussza át az éjszakát? Ha rosszul alszik, nem csak fáradtnak, hanem lassúnak, vagy ingerlékenynek érezheti magát a következő napon. Ráadásul az egészségnek sem tesz jót, ha rosszul alszunk. Mit (t)ehet a jó alvásért? A rossz alvás összefüggésbe hozható több egészségügyi problémával, mint például a depresszió, az elhízás és a szívbetegségek. Bár […]

The post 5 élelmiszer a jó alvásért appeared first on NatúrHírek.

]]>
Nehezen alszik el? Nem alussza át az éjszakát? Ha rosszul alszik, nem csak fáradtnak, hanem lassúnak, vagy ingerlékenynek érezheti magát a következő napon. Ráadásul az egészségnek sem tesz jót, ha rosszul alszunk. Mit (t)ehet a jó alvásért?

A rossz alvás összefüggésbe hozható több egészségügyi problémával, mint például a depresszió, az elhízás és a szívbetegségek. Bár számos altató elérhető manapság a gyógyszertárakban, ezek kellemetlen, sőt veszélyes mellékhatásokat, valamint függőséget okozhatnak. Helyettük léteznek természetes kiegészítők, illetve olyan ételek amik segíthetnek az alvás minőségének javításán.

Az alábbiakban felsorolunk pár növényi alapú élelmiszert, melyek segítik megteremteni a pihentető alvás feltételeit. Egye ezeket a jó alvásért!

Banán

A banán remek kálium és magnézium forrás, melyek egyaránt elősegítik izomrelaxációt, a magnézium nyugtatja az idegsejteket, ezáltal segít megelőzni az alvászavart. Tartalmaz triptofánt, ami egy olyan aminosav, mely segíti az alvást.

Meggylé

Egyes kutatások szerint a meggylé természetes megoldás lehet álmatlanságra. A meggylé természetes forrása a melatoninnak, mely szabályozza az alvási ciklust a szervezetben. A meggylé fogyasztása hosszabb, pihentetőbb alvást eredményez jelent meg European Journal of Nutrion szaklapban.

Rostok

A zab, az árpa, vagy a chia mag kiváló rostforrás, ami segít biztosítani az alváshoz szükséges telítettségérzetet, hogy tudjon pihenni egész éjjel, és ne ébredjen fel hajnali 2-kor arra, hogy éhes. Ezzel elkerülhető az éjszakai nassolás, ezen felül a rendszeres rostfogyasztás csökkenti a kockázatát a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásának.

Magvak

Mint arról már volt szó, az álmatlanság egyik oka lehet a magnéziumhiány. Az olajos magvak gazdag forrásai e létfontosságú tápanyagnak. A tök-, szezám-, és lenmag fogyasztása egy nagyszerű módja annak, hogy növelje a szervezet magnézium szintjét, amely segíteni nyugodt és zavartalan alvást. Egyes magok, mint a tökmag, triptofánt is tartalmazhatnak, ami szintén javítja az alvás minőségét.

Leveles zöldségek

A folsavban gazdag leveles zöldségek, például a kelkáposzta vagy a spenót sok tanulmány szerint segítik az alvást. A zöldségekben található folsav segít a krónikus fáradtság leküzdésében. Ezen kívül ezek a zöldségek tartalmaznak egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat, valamint élelmi rostokat, melyek az alváshoz szükséges telítettségérzetet biztosítják.

Fogyassza ezeket az ételeket, egészítse ki vele napi étkezését, különösen este, amikor fontos megadni a szervezetnek azokat a tápanyagokat, melyek biztosítják a jó minőségű, pihentető alvást.

A jó alváshoz nem szükséges alkoholt fogyasztani, vagy receptre kapható altatókat szednie!

+ egy tipp a jó alvásért!

Aludjon teljes sötétségben! Kapcsoljon ki minden lámpát, képernyőt alvás közben. Az éjszaka során minket érő egészen kis fény hatására olyan hormonokat termel a szervezetünk, amire napközben van szükségünk és ez komoly hormonális elváltozásokhoz vezethet (emlőrák, prosztatarák, stb…).

Legyen teljes sötétségben éjszaka és világosban napközben!

The post 5 élelmiszer a jó alvásért appeared first on NatúrHírek.

]]>
Fogyókúrás zsírok – CLA http://www.naturhirek.hu/2018/02/22/fogyokuras-zsirok-cla/ Thu, 22 Feb 2018 10:03:27 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2368 Joggal merül fel a kérdés: hogyan lehet egy zsír fogyókúrás? Mitől fordulhat elő, hogy miközben megnöveljük a zsírbevitelt, fogyunk tőle? A válaszhoz érdemes átgondolni az elmúlt húsz év zsírmentes diétaőrületét, amikor azt tanácsolták a túlsúlyos embereknek, hogy kerüljék az étkezési zsírok minden formáját és helyette egyenek rostokban gazdag szénhidrátokat, ami az élelmiszeripar szerint egyenlő a […]

The post Fogyókúrás zsírok – CLA appeared first on NatúrHírek.

]]>
Joggal merül fel a kérdés: hogyan lehet egy zsír fogyókúrás? Mitől fordulhat elő, hogy miközben megnöveljük a zsírbevitelt, fogyunk tőle? A válaszhoz érdemes átgondolni az elmúlt húsz év zsírmentes diétaőrületét, amikor azt tanácsolták a túlsúlyos embereknek, hogy kerüljék az étkezési zsírok minden formáját és helyette egyenek rostokban gazdag szénhidrátokat, ami az élelmiszeripar szerint egyenlő a kekszekkel.

Fáradtság és súlyfelesleg

Ez a “jótanács” azt eredményezte, hogy az emberek vígan rágcsálták a zsírmentes kekszeket a foteljükben és csodálkoztak, hogy egyre fáradtabbak és egyre nagyobb a súlyfeleslegük.

Az eredmény rémes. Nem csak a túlsúlyos emberek száma nőtt meg ugrásszerűen e két évtized során, hanem a cukorbetegség is. Amiatt, hogy egy köztisztviselő átlagos étrendje 80%-ban finomított szénhidrátokból áll a vérük zsírtartalma vészesen megnövekedett, a hasnyálmirigyük beteg. És ma már nem a középkorúak jellemző betegsége csupán, de a tinédzserek is szembesülnek a cukor és a liszt átkozott eredményeivel. Pedig tudjuk, hogy a zsírok nem csak nélkülözhetetlenek az élethez, de vannak olyan zsírok, amik gyógyhatásúak.

Mostanában ezeket “jó zsíroknak” szokták nevezni, szembe helyezve a “rossz zsírokkal”.

A CLA is egy ilyen “jó zsír”. A CLA (Conjugated Linoleic Acids) nevét a lenolaj után kapta, mert először ebből sikerült kivonni (Linum=len, latinul).

A CLA segíthet a túlsúlytól megszabadulni!

A fogyasztása meggyorsítja a test zsír metabolizmusát, miközben lassítja az étkezési zsírok testzsírrá alakulását.

Bizonyos értelemben amennyiben a testünk elegendő zsírt kap az étrendből, nem érzi úgy, hogy fel kellene halmoznia a zsírszövetekben. Ez az előny még fokozottabbá válik amikor kizárjuk az étrendből a silány minőségű zsírokat, mint a hidrogénezett margarinok (minden pékipari termékben benne van) és az olcsó növényi olajok (pl. szója, napraforgó, repce). Helyettük kisebb mennyiségben, de értékes olajokat kell fogyasztani, mint például az olíva, ligetszépe, CLA, Halolaj (omega3); mogyoró, dió és extraszűz kókuszolaj. Ha ezt a változtatást meglépi a saját étkezésében és elhagyja a finomított szénhidrátokat, a szervezete magától meg fog gyógyulni és a vérének zsírtartalma beáll egy egészséges szintre.

Napi 3 gramm az egészséges testsúlyért

Fontos tudni, hogy egy tanulmányban résztvevők naponta több mint három gramm CLA zsírsavat fogyasztottak. Ez elég nagy adag. A legtöbb ember soha nem fog semmi eredményt tapasztalni a CLA fogyasztásától egyszerűen azért, mert keveset eszik belőle. A ma kapható legtöbb kapszula mindössze 500mg olajat tartalmaz, amiből naponta 6-8 darabot kell megenni az eredmény érdekében. Nincs semmi rossz ezzel a mennyiséggel. A legtöbb ember egyszerűen óvakodik attól, hogy sok kapszulát egyen meg, és azt szeretné, ha az egész napi étrendkiegészítője, beleértve minden vitamint, ásványianyagot, gyógynövényeket és zsírokat, egyetlen tablettába beleférne. Sajnos ez nem megoldható.

Az ilyen típusú étrend-kiegészítők nem gyógyszerek. Ezek élelmiszerek. A CLA szintén élelmiszer. Nem gyógyszer. Élelmi mennyiségben kell fogyasztani. Akárhogy is a CLA segít a fogyásban, de ne feledjük, hogy nem a mozgás helyettesítőjeként kell szedni. Némi étrendi módosítással igen látványos eredményt érhetünk el. Ha az egyszerű szénhidrátokat jó minőségű proteinre cseréli és mozog hetente 3×30 percet, a CLA sokkal jobban fog működni, mint magában.

Egészítse ki diétáját jó zsírokkal és szuper tápanyagokkal!

The post Fogyókúrás zsírok – CLA appeared first on NatúrHírek.

]]>
7 egészséges afrodiziákum http://www.naturhirek.hu/2018/02/16/7-egeszseges-afrodiziakum/ Fri, 16 Feb 2018 13:49:39 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2364 A világ különböző kultúráiban egyes növények fontos szerepet játszottak a libidó növelésében, a szexuális élet és a termékenység javításában. Ebből válogattunk néhányat. Íme hét egészséges afrodiziákum. 1. Kakaó: A kakaót régóta tartják a “szeretet élelmiszerének”  és egyben népszerű afrodiziákumnak. Egy legenda szerint az egyik maja király rendszeresen ivott kakaó italt, hogy elég potenciája legyen a 300 fős háreméhez. A […]

The post 7 egészséges afrodiziákum appeared first on NatúrHírek.

]]>
A világ különböző kultúráiban egyes növények fontos szerepet játszottak a libidó növelésében, a szexuális élet és a termékenység javításában. Ebből válogattunk néhányat. Íme hét egészséges afrodiziákum.

1. Kakaó:

A kakaót régóta tartják a “szeretet élelmiszerének”  és egyben népszerű afrodiziákumnak. Egy legenda szerint az egyik maja király rendszeresen ivott kakaó italt, hogy elég potenciája legyen a 300 fős háreméhez. A kakaó (nyers csokoládé) gazdag olyan tápanyagokban,melyek serkentik az agyműködést és hozzájárulnak a jó közérzethez.  A kakaó kiváló magnéziumforrás, ami nélkülözhetetlen az idegrendszer és az izmok normál működéséhez, valamit a megfelelő teljesítőképességhez. Hiányában feszültek, kimerültek és stresszesek vagyunk. A legtöbb ember pedig magnéziumhiányos.  Tehát a csokoládé egészséges!  Ám az olcsó, csokoládénak látszó tárgyak esetében a fenti állítások nem igazak. Válasszon olyan csokoládét, aminek a kakaó tartalma legalább 70%.  A minél magasabb kakaótartalmú és minél kevesebb cukrot és egyéb “nyalánkságot” tartalmazó csokoládék a legértékesebbek.

2. Maca gyökér:

A maca gyökér egy zöldség, mely vadon nő az Andok lejtőin, és “spanyol viagrának”  is szokták nevezni. Amikor a spanyol hódítók felfedezték, hamar rájöttek a benne rejlő erőre, és a szexualitásra gyakorolt hatására, innen származik a spanyol viagra elnevezése. Napjainkban porított formában, kapszulázva lehet hozzájutni. Gazdag B vitaminban, jó hatása van a hormonokra, idegrendszerre, növeli a szexuális aktivitást.

3. Ginzeng:

Ez a legnépszerűbb gyógynövény a kínai orvoslásban, és széles körben használják szerte a világon mint afrodiziákum, a szexuális erőnlét és az erő növelése érdekében. Segít növelni az energia szintet, a fizikai állóképességet, a szellemi teljesítőképességet és a szexuális vágyat. Ellazítja az izmokat és javítja a véráramlást a nemi szervekben.  A növény egyenesen a hormon-háztartásra hat, növeli a potenciát, és javítja a libidót. Számos szexuális zavar a nem megfelelő vérkeringésre vezethető vissza, amire a ginzeng ugyancsak megoldást jelenthet.

Megjegyzés: Terhesség esetén nem szabad szedni.

4. Tökmag:

A tökmag (illetve egyéb olajos magvak) gazdag különböző tápanyagokban, különösen cinkben, jó zsírokban és fehérjékben. Ezek a tápanyagok nélkülözhetetlenek mindenki számára, de különösen a férfiaknak kell fogyasztani őket, mivel hozzájárulnak az egészséges prosztataműködéshez, ami szabályozza a hímivarsejtek termelődését.

5. Reishi gomba

Ez egy több ezer éve használt gyógygomba. Köztudott, növeli a mind a nők, mind a férfiak termékenységét és a test teljesítőképességét. Támogatja a vese – és húgyúti funkciókat. A kínai orvoslás úgy tartja, hogy az ember szexuális teljesítménye a vesék és a húgyutak egészségéhez szorosan kötődik.

6. Eper:

Az ételek nem csak a tápanyagtartalmuk miatt vannak ránk hatással, hanem ízük és szaguk és a látványuk is befolyásolhat minket.  Az szív alakú eper egy lédús, zamatos ínyencség, piros színe a szeretet és melegség érzéseit kelti bennünk.

7. Vanília:

A világ egyik legértékesebb fűszere, és ismert afrodiziákum. Különleges íze és értékes gyógyászati tulajdonságai miatt nagyon értékes, és megéri különleges alkalmakra tartogatni. A vanília megnyugtatja az idegrendszert, ami igen hasznos segítség a meghitt együttlét érdelében.

The post 7 egészséges afrodiziákum appeared first on NatúrHírek.

]]>
A 8 leginkább rákkeltő étel http://www.naturhirek.hu/2018/02/06/8-leginkabb-rakkelto-etel/ Tue, 06 Feb 2018 10:40:39 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2353 2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, amin február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánították. Azóta több kezdeményezés indult, mely segíti a daganatos betegek gyógyulását, és jelentős hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is.  A megelőzésbe pedig beletartozik, hogy igyekezzünk kerülni a rákkeltő ételek fogyasztását, ezzel pedig csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát. A finomított lisztek Hogy a liszt […]

The post A 8 leginkább rákkeltő étel appeared first on NatúrHírek.

]]>
2000 februárjában Párizsban tartották az első rákellenes világkongresszust, amin február 4-ét Rákellenes Világnappá nyilvánították. Azóta több kezdeményezés indult, mely segíti a daganatos betegek gyógyulását, és jelentős hangsúlyt fektetnek a megelőzésre is.  A megelőzésbe pedig beletartozik, hogy igyekezzünk kerülni a rákkeltő ételek fogyasztását, ezzel pedig csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát.

A finomított lisztek

Hogy a liszt fehér legyen és más egyéb ok miatt egy úgynevezett “lisztkezelő szert”, klór-dioxidot (E 926) használnak a gyártás során. Ez egy szörnyen veszélyes és mérgező anyag, ami csak nyomokban marad ugyan a lisztben, de ez a mennyiség sem használ senkinek.

Ráadásul a magas glikémiás index miatt a liszt és a liszttel készült ételek hirtelen emelik meg a vércukor szintet, ami szintén segít a rák terjedésének.

Pattogatott kukorica

Annak is a mikrohullámú sütőben pattogtatott kényelmes változata. A Wikipedia szerint a popcorn zacskója amiben a mikrohullámú sütőbe tesszük belül be van vonva teflonnal amibek rögzítéséhez használt anyag a perfluoroktánsav (PFOA). Tanulmányok kimutatták, hogy ez a vegyi anyag felelős a meddőségért és jelentősen növeli a vesekárosodás kockázatát valamint húgyhólyag, a máj, a hasnyálmirigy és hererák kockázatát. További adatok erről: cancer.org

Persze a mozi előtt vásárolt popkorn sem teljesen biztonságos. A vajas változat előállítása során használt diacetil nevű anyag az egyik leginkább rákkeltő dolog amit belélegezhetünk.

Mesterséges édesítőszerek

Nem csak az a baj vele, hogy a bomlástermékeivel kapcsolatban egyre több tanulmány mutatja ki a rákkeltő és neurotoxikus hatást, de még az a vicces dolog is kiderült, hogy a hízásra hajlamos személyek esetén nem jár súlycsökkenéssel ha aszpartammal édesítik az ételeiket.

A természetes édesítőszerek közül a stevia a legjobb alternatívája az aszpartamnak és az aceszulfámnak.

Alkohol

Már napi egy ital 30 százalékkal növelte meg egy tanulmány szerint a menopauzát követően a mellrák előfordulását. Ez újdonság, miközben a dohányzás után a második helyen szerepel a gége-, nyelőcső-, máj- és vastagbél-rák esetében az alkohol fogyasztás.

Cukor és üdítő italok

A cukor számos civilizációs betegséggel összefüggésbe hozható pl. a szívbetegségé, a magas vérnyomásé, és számtalan rák típusé. Nem járunk jobban a magas fruktóztartalmú üdítőitalokkal sem, mer a fruktózt is könnyen felhasználják a rákos sejtek.

Nátrium nitrit

Az ipari pácolt, füstölt és egyéb tartós ételek tartalmaznak egy adalékot ami minden mennyiségben rákkeltő. A nátrium-nitrit azért kerül bele a konzervekbe és a szalámikba éppen úgy, mint az összes füstölt húsételbe, mert tartóssá és szép színűvé varázsolja.

Amennyiben a házi disznóöléskor is nitrites pác-sót használnak, akkor semmivel nem egészségesebb a “házi” sonka.

Chips, ropi, és a sós snack

Hasonló ok miatt nem ajánlatos fogyasztani, mint a füstölt húsételeket. Ezek a magas só és transzzsír tartalmuk miatt erősen igénybe veszik a vesét és az érrendszert, elhízáshoz vezetnek, és gyulladásos állapotokat idéznek elő, de az emésztés során keletkező nitrozamin hozzájárulhat a rákos sejtek kialakulásához is.

Zsírszegény, kalóriaszegény, …szegény

Sajnos mivel egyes ártalmasnak kikiáltott ételösszetevő jelentősen hozzájárul annak ízéhez, ha azt eltávolítjuk belőle, kell valamit beletenni amitől mégis kívánatos lesz.

Az ételszínezékek, ízfokozók (pl. nátriumglutamát) koránt sem veszélytelenek és gyakran több kárt okoznak mint az eredetileg eltávolított zsír vagy bármi amitől féltünk.

+ Egy tipp!

Óvakodjon az éppen elindított autókból kijövő gázok és füst belélegzésétől. A rákkeltő anyagok sokkal nagyobb mennyiségben vannak jelen az éppen elindított járművek kipufogó gázában, mint miután felmelegedett. Ez igaz a dízel és a benzines autókra egyaránt. Persze az igazság az, hogy minden kipufogó gáztól óvakodnia kellene, de a hideg motorok gáza a legártalmasabb!

The post A 8 leginkább rákkeltő étel appeared first on NatúrHírek.

]]>
Mi a citrom, a mandarin és a narancs titka? http://www.naturhirek.hu/2018/02/01/mi-citrom-mandarin-es-narancs-titka/ Thu, 01 Feb 2018 10:22:11 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2347 Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni. Talán azt hitték, hogy a c-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól. Szent-Györgyi Albert […]

The post Mi a citrom, a mandarin és a narancs titka? appeared first on NatúrHírek.

]]>
Bár anyáink nem tudták pontosan, hogy miért a citrom, a mandarin és a narancs a legjobb téli egészségforrás a gyerekeik számára, mégis a tél beálltával ezeket vették nekünk – már amikor lehetőségük volt megvásárolni. Talán azt hitték, hogy a c-vitamin tartalma az egyetlen egészség megőrző vagy gyógyító összetevő. Messze áll ez a valóságtól.

Szent-Györgyi Albert írta le elsőként az általa P-vitaminnak keresztelt, akkor még alig meghatározott összetevőt. “P” mint permeabilitás. Innen az elnevezés. Az orvosi tapasztalat ugyanis azt mutatta, hogy valami köze van ennek a tápanyagnak a vérerek átjárhatóságához. És mivel a harmincas években ez létfontosságúnak (vitálisnak) tűnt a vitaminok közé sorolta, mint abban az időben számos más létfontosságú mikrotápanyagot.

Ma már nem hivatkozhatunk ezekre mint P-vitamin, hanem a kevésbé szexi flavonoid vagy egyes helyeken bioflavonoid elnevezést akasztotta rájuk az orvosi szakma. Némileg indokolt ez a szigor a nómenklatúrában mivel nem egy jól meghatározható molekuláról beszélünk, hanem több mint negyven féle, hatásában hasonló, de kémiájában eltérő növényi tápanyagról beszélünk.

A citrus flavonoidok

A citrusfélék gyümölcse (narancs, citrom, grépfrút, mandarin) számos különféle flavonoidot tartalmaz. A legnagyobb mennyiségben fellelhető heszperidin, kvercetin, rutin és naringin mellett számos egyéb kisebb arányban jelen lévő vegyületről van szó. Ezek egészségügyi hatása szerteágazó. Kutatások igazolták koleszterincsökkentő hatásukat. A hajszálerek (természetesen a többi erek is) egészségét látványosan képes javítani már egészen kis mennyiség is. Napi 50mg flavonoid állandó fogyasztása már látható védelmet jelent nem csak a keringési problémákkal szemben, de egyes daganat fajtákkal szemben is. A már meglévő keringés problémákkal diagnosztizált betegek esetében 150-300mg napi flavonoid fogyasztás az általánosan javasolt.

A grépfrút flavonoid tartalma olyan erőteljes, hogy számos receptköteles vérnyomáscsökkentő hatását képes számottevően megnövelni. Ezen kölcsönhatás miatt szükséges a gyógyszert felíró orvost tájékoztatni, mielőtt rendszeres grépfrút vagy flavonoid fogyasztóvá válik aki eleve vérnyomáscsökkentőt szed.

Flavonoid ha nem narancs

A citrusfélék flavonoid tartalma mellett szinte minden növényi tápanyag tartalmaz valamennyit. A hagyma a legjobb kvercetin forrás, a szőlő magas rezveratrol tartalmáról híres. Talán érdekes itt megjegyeznem, hogy egyetlen szőlőlevél több rezveratrolt tartalmaz mint egy palack vörösbor, mégis a vörösbort ajánlja az orvoslás és nem a szőlőlevelet. Vajon miért?

A kerti ruta leveléből vonták ki sokáig a rutint – nem véletlen a névhasonlóság. A vénás erek karbantartására gyógyszerként forgalmazták korábban Rutascorbin néven. Rutin és aszkorbin sav. De ha valaki ültet egy tő rutát a kertjébe, kiirthatatlanul elszaporodik és a levelét rágcsálva vagy az ételeinkbe keverve természetes rutin forrásként kapjuk a saját kertünkből. Ráadásul ha csak úgy elrágcsálja valaki a levelét, az emésztése is látványosan javul, mert az epetermelést is segíti a keserű íze.

A kakaóbab magas flavonoid tartalma teszi értékessé a csokoládét és bármilyen magas kakaó tartalmú ételt. Fontos, hogy mindennapos csokoládé fogyasztás előnyeit ne rontsuk el a rengeteg hozzáadott cukorral. Magas kakaó tartalom (60% felett) az értékes. A kis kakaó tartalmú édességeknek nincs pozitív élettani hatása.

A bogyós és színes gyümölcsök, amik már a szedéskor megfestik az ember kezét szintén értékes flavonoid forrás. A szeder és a fekete áfonya flavonjai (antocianidok) határozott rákellenes hatásuk miatt kell, hogy bekerüljenek az étrendbe. Heti rendszerességgel kell ezeket fogyasztani akár friss, akár mirelit, akár lekvár formában.

A fekete áfonya flavonjai már egyetlen adag elfogyasztása után látványosan javítják a látást. Próbálja ki egyszer. A szürkületi vakság – az a jelenség, hogy csökkenő fényben gyorsan romlik a látás minősége – két órára kompenzálható egy pohár fekete áfonya vagy az annak megfelelő mennyiségű (150-200mg) fekete áfonya kivonatot tartalmazó kapszula elfogyasztásával. Ha gyakran vezet szürkületben az áfonya rendszeres fogyasztása többet segíthet mint egy erősebb fényszóró.

Amennyiben nincs lehetősége napi szinten fogyasztani a fentiekből, keressen olyan C-vitamin készítményt, ami jelentős mennyiségben tartalmaz bioflavonoidokat.

The post Mi a citrom, a mandarin és a narancs titka? appeared first on NatúrHírek.

]]>
Az ananászlé 5-ször hatékonyabb, mint a köhögés elleni szirupok http://www.naturhirek.hu/2018/01/18/az-ananaszle-hatekonyabb/ Thu, 18 Jan 2018 08:48:54 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2343 A köhögés kezelése érdekében legtöbben beugranak egy patikába, vagy drogériába valami gyógyszerért, vagy köhögés elleni szirupért, ám egyre több természetes ételről derül ki, hogy hatékony a köhögés ellen, ráadásul káros mellékhatások nélkül alkalmazható. Ilyen az ananász is. Hogyan segít, és hogyan fogyasszuk? Néhány éve derült ki az ananászléről, hogy segít csökkenteni a köhögést és a torokfájást. 2010-ben […]

The post Az ananászlé 5-ször hatékonyabb, mint a köhögés elleni szirupok appeared first on NatúrHírek.

]]>
A köhögés kezelése érdekében legtöbben beugranak egy patikába, vagy drogériába valami gyógyszerért, vagy köhögés elleni szirupért, ám egyre több természetes ételről derül ki, hogy hatékony a köhögés ellen, ráadásul káros mellékhatások nélkül alkalmazható. Ilyen az ananász is. Hogyan segít, és hogyan fogyasszuk?

Néhány éve derült ki az ananászléről, hogy segít csökkenteni a köhögést és a torokfájást.

2010-ben indiai kutatók természetes alapanyagokat (mint pl. ananászlé) teszteltek tuberkolózis kezelésére. Eközben rájöttek, hogy az ananászlé, a méz, cayenne (chili paprika) és só keveréke rendkívül jó oldja a váladékot, és nyugtatja a köhögési rohamokat.

Azt találták, hogy a beteg állapota így 5-ször gyorsabban javul, mint a köhögés elleni szirupokkal.

Az ananászlé előnyei

Az ananász a benne található bromelain nevű enzimnek köszönhetően számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Ez az enzim antioxidánsként működik, gyulladáscsökkentő hatású, elpusztítja a baktériumokat és harcol a fertőzések ellen.

Ráadásul az ananászlé C-vitamin tartalma szintén hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez, és kiváló antioxidáns is.

Az ananász továbbá remek b1, b2, b6, folsav, b5 vitamin, magnézium és kálium forrás, és mint tudjuk ezek mind hozzájárulnak az emberi szervezet egészségéhez.

A legjobb, ha nem bolti feldolgozott, pasztőrözött ananászlét vásárol, hanem maga facsarja ki egy gyümölcspréssel a valódi gyümölcsből. A legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható ananászlé túl sok cukrot tartalmaz, és túl keveset a valódi gyümölcsből.

A recept:

·         1 csésze ananászlé

·         ¼ csésze friss citromlé

·         1 kis darab gyömbér (darálva vagy apróra vágva)

·         1 evőkanál méz

·         Csipet só

·         ½ teáskanál chili paprika

Ebből fogyasszon akár napi 3-szor ¼ csészényi adagokat, és intsen búcsút a köhögésnek, vagy a torokfájásnak.

Megjegyzés: Az ananász javítja az emésztést, és ez a hatása kiválóan fokozható egy kis pluszban hozzáadott kurkumával.

The post Az ananászlé 5-ször hatékonyabb, mint a köhögés elleni szirupok appeared first on NatúrHírek.

]]>
Nem fogok elhízni ha vitaminokat szedek? http://www.naturhirek.hu/2018/01/11/nem-fogok-elhizni-ha-vitaminokat-szedek/ Thu, 11 Jan 2018 07:59:04 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2340 Sokan gondolják, hogy ha elkezdenek vitamint szedni, súlygyarapodásra számíthatnak, pedig nem akarnak elhízni. Különösen a fiatal nőknél gyakori jelenség, nem hajlandók semmilyen vitamin fogyasztására. Miért? Azt gondolják, hogy azt a testépítők szedik, és ők inkább maradnak a “méregtelenítő” italoknál. Milyen hatással vannak a vitaminok a fogyókúrára? Az a helyzet, hogy a vitaminok maguk nem hizlalnak, […]

The post Nem fogok elhízni ha vitaminokat szedek? appeared first on NatúrHírek.

]]>
Sokan gondolják, hogy ha elkezdenek vitamint szedni, súlygyarapodásra számíthatnak, pedig nem akarnak elhízni. Különösen a fiatal nőknél gyakori jelenség, nem hajlandók semmilyen vitamin fogyasztására. Miért? Azt gondolják, hogy azt a testépítők szedik, és ők inkább maradnak a “méregtelenítő” italoknál.

Milyen hatással vannak a vitaminok a fogyókúrára?

Az a helyzet, hogy a vitaminok maguk nem hizlalnak, önmagában a vitamintól elhízni nem lehet, hiszen nincs, vagy elenyésző a kalóriatartalmuk. Miért tapasztalták néhányan, hogy megfigyelhető súlygyarapodást okozott egy-egy vitamin szedése? Ennek az lehet az oka, hogy az érintett személy a hízást megelőzően tápanyaghiányban szenvedett. (jellemzően cink, vas, B12- vagy más B-vitaminok hiányában)

Méregtelenítés

A fogyókúrázók körében is népszerű méregtelenítő “zöld-italok” nagyon jó tisztító hatással bírnak. Ám elégtelen tápanyag/vitamin bevitel mellett teljesen legyengítik a szervezetet! Ez betegséghez, vagy a normális étrendre visszaálláskor ún. jojó-effektushoz vezethet. Fogyókúra esetén éppen ezért kiváltképp fontos a megfelelő tápanyagpótlás.

Tehát, amennyiben a szervezet megkapja a szükséges vitaminokat, nemfog elhízni, sőt az anyagcsere helyreáll és a “megmagyarázhatatlan”, hirtelen jött éhségrohamok is megszűnnek, természetesen kiegyensúlyozott táplálkozás mellett.

Vitaminok

Sőt, ahhoz, hogy a szervezet a bevitt energiát izommá és energiává tudja alakítani, ahelyett, hogy nemkívánatos zsírpárnák formájában jelenjen meg testünkön, nélkülözhetetlen az inzulint szabályozó magnézium valamint a C- és D-vitamin.

D-vitamin

Kimutatták, hogy a D-vitamin hiányában szenvedő nők nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek, illetve, hogy a D- és az A-vitamin hiánya pajzsmirigy alulműködéshez vezethet.

És ugye attól, hogy itt a tavasz, és odakint süt a nap, még magától a napsütés látványától nem töltődünk fel D-vitaminnal, mivel továbbra is a napunk 90%-át zárt helyen töltjük. Persze a hangulatunkon már mindenképp javíthat, ha kinézünk az ablakon és látjuk, hogy éledezik a természet és verőfényes napsütés van.

Magnézium és B-vitaminok

Magnézium nélkül nem működnek az izmok, ahogy B-vitamin híján sem: amennyiben sportolás révén is formálni szeretnénk a testünket, mindenképp szükségünk lesz ezeknek a kellő pótlására. Továbbá a megfelelő magnézium, B- és D-vitamin szint oldja a stresszt és nyugodt, kiegyensúlyozott lelkiállapotot biztosít.

C-vitamin

A C-vitamin pedig, mindamellett hogy mennyire fontos az immunrendszer védelme és erős antioxidáns hatása szempontjából, rendelkezik ezentúl még egy hasznos tulajdonsággal! Csökkenti az édesség iránti vágyat (ez utóbbit a magnézium is), ily módon közvetve megelőzi stresszevést,  és a falási rohamokat!  Ezúton járul hozzá az egészséges testsúlyszabályozáshoz.

Fontos!

Következtetésképpen azt javasolják a szakemberek, hogy ne szedjen egy-két vitamint magában, csakis arányosan összeállított multivitamin és ásványianyag komplexeket, melyek arányosan és bőségesen tartalmazzák mind a 14 vitamint, mind a 7 fontos ásványi-anyagot és az összes ismert nyomelemet.

The post Nem fogok elhízni ha vitaminokat szedek? appeared first on NatúrHírek.

]]>
Felére csökkenthető a halálozási arány Q10-zel http://www.naturhirek.hu/2017/12/27/csokkentheto-halalozasi-arany-q10-zel/ Wed, 27 Dec 2017 09:20:10 +0000 http://www.naturhirek.hu/?p=2336 Európai Kardiológiai Társaság 2013-as kongresszusán a “Q10 koenzim hatása a krónikus szívelégtelenségre” címmel tartott előadásból kiderült, hogy napi 300mg Q10 felére csökkenti a halálozási arányt a súlyos vagy közepesen súlyos betegek esetében. Ez egy hosszú távú kettős-vak kísérlet eredménye, amiben 420 európai és ázsiai beteg fele (202 ember) naponta háromszor kapott 100mg Q10-et kapszulában, míg a másik […]

The post Felére csökkenthető a halálozási arány Q10-zel appeared first on NatúrHírek.

]]>
Európai Kardiológiai Társaság 2013-as kongresszusán a “Q10 koenzim hatása a krónikus szívelégtelenségre” címmel tartott előadásból kiderült, hogy napi 300mg Q10 felére csökkenti a halálozási arányt a súlyos vagy közepesen súlyos betegek esetében.

Ez egy hosszú távú kettős-vak kísérlet eredménye, amiben 420 európai és ázsiai beteg fele (202 ember) naponta háromszor kapott 100mg Q10-et kapszulában, míg a másik fele (218) csupán placebót. Két év elteltével a Q-10 csoportban tizennyolcan (9%), míg a placebó csoportban harminchatan (17%) hunytak el.

A kutatók megjegyzik, hogy mellékesen a Q-10 csoportban az egyéb megbetegedések aránya is látványosan kisebb volt.

Dr. Mortensen professzor, a kutatás ismertetőjében mondta:

“A Q10 az első olyan gyógyszer, ami növeli a túlélési esélyt krónikus szívelégtelenség esetén és muszáj hozzáadni az alkalmazott terápiákhoz.”

Kinek ajánlott a Q10 szedése?

Nagyjából 20-25 éves kor körül éri el a Q-10 termelés a szervezetünkben a maximumát. Onnantól fokozatosan csökken. 50 évesen már csak a fele a természetesnek és ezt a közkedvelten alkalmazott statinok is rontják mellékesen.

A Q-10 részt vesz a sejt központi anyagcseréjében. A mitokondriumban található meg legnagyobb mennyiségben és hiánya is a sejtszintű öregedés felgyorsítása révén okoz betegséget.

25 év felett mindenkinek kellene fogyasztania valamennyit belőle. Egy egészséges embernek a fenntartás érdekében napi 100mg ésszerű adagnak tűnik. Gyenge szív és érrendszer esetén a kutatásban is alkalmazott 300mg/nap már látványos eredményt képes elérni, de ennél magasabb adagoknak is van még előnye.

Tudjuk, hogy a C-vitamin védi a szívünket, a D-vitamin csökkenti a szívbetegségek kockázatát, a magnézium segít megelőzni a szívinfarktust, az e-vitamin védi a szívet…és még sorolhatnánk.  Ezek alapján a legjobb ha olyan multivitamint választ, amiben ezek a vitaminok optimális mennyiségben vannak jelen és van benne Q10, esetleg némi fokhagyma és omega 3 is.

Figyelem!  Ne a megszokott, a napi szükségletek töredékét tartalmazó, olcsó multivitamin készítményeket keresse!

Ha tudjuk, hogy napi 500-1000mg C-vitamin védi a szívet, vagy E-vitaminból legalább 400-600NE szükséges ahhoz, hogy legyen valami hatása a szívre, ne várjunk csodát azoktól a multivitamin készítményektől, melyek ennek csak a töredékét tartalmazzák!

The post Felére csökkenthető a halálozási arány Q10-zel appeared first on NatúrHírek.

]]>