A licsi 9 elképesztő előnye – a jobb emésztéstől a súlyvesztésig

Licsi

Licsi

A nyár forró levegője elszívja az összes energiánkat, ugyanakkor viszont csodálatos gyümölcsökkel adományoz meg minket, ami okot ad a nyár szeretetére. A mangó, a sárga- és görögdinnye már eljutott az otthonokba, most itt az ideje, hogy a licsi is kövesse őket. A licsi egy puha, fehéres-rózsaszín, pépes gyümölcs, amit a trópusi és szubtrópusi területeken termesztenek, és csak nagyon rövid ideig áll rendelkezésünkre a nyári szezonban.

Ez a lédús és ízletes gyümölcs számos egészségügyi előnyben játszik szerepet az immunrendszer erősítésétől a vérkeringés szabályozásáig.

Simran Saini táplálkozási szakértő szerint:

„A licsi nagy adag C-vitamint tartalmaz, ami segít az immunitásban és megőrzi a bőr egészségét. D-vitaminban is rendkívül gazdag. Nagy víztartalmával nagyszerű gyümölcs, hiszen segít fenntartani a hidratáltságot a meleg hónapokban.”

Íme néhány egyéb egészségügyi előnye, amit az édes íze mellett átélhet:

1. Erősíti az immunrendszert

A C-vitaminban gazdag licsi a napi aszkorbinsav szükségletének több, mint 100%-át tartalmazza egy adagban, ami kivételesen jól működik az immunitás növelésében. A C-vitamin stimulálja a fehérvérsejtek aktivitását, amely védi a szervezetet az idegen anyagokkal szemben.

2. Segíti az emésztést

Ez a gyümölcs tele van tápláló rostokkal. Ezek a rostok szabályozzák a bélmozgást úgy, hogy biztosítják a sima átjutást az emésztőrendszeren keresztül. Ezenkívül csodákat tesz a székrekedés és egyéb hasi problémák esetén. Serkenti továbbá a gyomor és az emésztőrendszer hatékony táplálékfelszívását.

3. Vírusellenes tendencia

A licsiben jelenlevő proanthocianidinekről ismert, hogy erős antivirális képességeket kölcsönöznek. A licsiben található tannin A2, segíthet megelőzni a vírusok terjedését.

4. Serkenti a vérkeringést

Magas réztartalma segít a vérkeringés fokozásában. A vashoz hasonlóan a réz felelős a vörösvérsejtek kialakulásáért. A több vörösvérsejt jobb vérkeringést ls a szervek és sejtek jobb oxigenizációját eredményezi.

5. Szabályozza a vérnyomást

A licsi segít a magas vérnyomás csökkentésében a folyadék egyensúlyának fenntartásával. A magas kálium és alacsony nátrium szintje segít szabályozni a vérnyomást. A kálium csökkenti az artériák és az erek összehúzódását, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszerre rakódó stresszt.

6. Jót tesz a bőrnek

A licsi segít harcolni az örögedés jeleivel. Az öregedés egyik fő okai a szabadgyökök és a magas oxidatív stressz. A C-vitaminban gazdag licsi antioxidánsként harcol a szabadgyökök ellen.

7. Segít a fogyásban

A licsi remek élelmi rost forrás, ami nélkülözhetelen a fogyás során. A licsi magas víztartalmú és elhanyagolható a zsírtartalma, ami még tökéletesebb gyümölcsé teszi a fogyókúrázók számára. Alcsony a kalóriatartalma is.

8. Gyulladásgátló hatású

A licsi flavanolban gazdag és ezért rendkívül jó a gyulladások kezelésében és a menstruációs fájdalmak enyhítésében.

9. Erősíti a csontokat

A licsi tele van olyan nélkülözhetetlen tápanyagokkal, mint például a magnézium, a foszfor, a vas, a mangán és a réz. Ezek az ásványok mind elősegítik a kalcium felszívódását a csontokban, ezáltal erőssé és egészségessé téve őket.

Ez az isteni gyümölcs számos egészségügyi előnnyel rendelkezik, viszont elég magas a cukortartalma, tehát a diabéteszben szenvedőknek érdemes kerülni vagy háziorvossal egyeztetni a fogyasztás előtt. Ha odafigyel a mennyiségre, nem fog problémát okozni.

Ez megosztható!

PinIt
Top